Здравният министър ще преговаря за вдигане на заплатите в сектора през 2021 г.

Проф. Костадин Ангелов

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща да търси възможности за увеличение на заплатите в сектора през 2021 г., но на този етап нищо не е гарантирано.

"Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансовия ресурс да бъде осигурен", посочи Ангелов по време на среща с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Като основен проблем в сектор "Здравеопазване" председателят на асоциацията Милка Василева посочи кадровия дефицит сред професионалистите по здравни грижи. "В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55 г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция", допълни Василева.

В рамките на срещата здравният министър припомни предложението си асоциацията на професионалистите по здравни грижи да влезе като договорен партньор на надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор.

В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си, докато учат, посочи проф. Ангелов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?