Здравният министър ще се отчита два пъти годишно за ваксините пред парламента

Здравният министър ще се отчита два пъти годишно за ваксините пред парламента

Здравният министър да се отчита два пъти годишно за наличните ваксини за изпълнението на имунизационния календар решиха в петък единодушно депутатите със 130 гласа "за" от 130 гласували. Докладът трябва да се представя пред комисията по здравеопазването в Народното събрание през януари и през юли всяка година и да показва актуалната осигуреност на ваксини за задължителния имунизационен календар в страната.

Дебатите около предложението протекоха с обиди и взаимни обвинения както между депутатите така и между тях и здравния министър Петър Москов, който беше дошъл в парламента, за да защити за пореден път бартера на ваксини между България и Турция.

Предложението дойде от депутати на БСП и ДПС, но бе подкрепено и от останалите политически сили. Самият Москов също обяви, че няма нищо против да се отчита пред здравната комисия за осигуреността на държавата с ваксини.

“Сигурен ли сте, че с това си действие не извършихте пробив не само в националната сигурност, но и в сигурността на ЕС“, обърна се депутата от БСП Емил Райнов към министъра по време на дебатите.

“Дали има нарушен търговски интерес - може би. Дали има процедурен пропуск - това е работа на административната прокуратура, може да го каже, може не, нашето становище е, че няма. Но дали гарантирахме имунизационния календар на децата, когато държавите около нас не можаха - да, направихме го, и да, това е част от националната сигурност и да, аз съм горд и не се притеснявам от пасквилите по мой адрес", заяви Москов.

Дебатите в парламента ескалираха в размяна на обиди между депутати.

"На вас ваксина за бяс дали ви е правена?“, попита депутатът от БСП Филип Попов колегата си от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров, който преди това обиди друг ляв депутат - Жельо Бойчев с твърдението, че прави реклама на фармацевтичната компания "Санофи", производител на ваксините "Пентаксим".

По време на изказване на Тунчер Кърджалиев от ДПС пък министър Москов се приблжи до него на трибуната и изправи пред лицето му документ от производителя на ваксини "Санофи", в който пише, че ваксините, произвеждани в Турция са с необходимите разрешения. Министърът получи забележка от председателя, а Кърджалиев обяви, че се чувства застрашен. Кърджалиев се обърна към Москов с думите:  "Ние мислим за вас вече като за бивш министър на здравеопазването", а съпартиецът му Хасан Адемов заяви, че Москов е създал грандиозен публичен скандал с европейски отзвук, а сега искал "да се измъкне като бяла нинджа".

Безопасността на висините бе защитена от народните представители от ГЕРБ, ПФ и АБВ. Те призоваха да не се политизира темата и да не се спекулира със страховете на родителите. Според тях парламентът трябва да излезе с общо становище, за да успокои обществото.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?