Здравният министър ще смята как болницата в Козлодуй да увеличи заплатите на сестрите

Здравният министър ще смята как болницата в Козлодуй да увеличи заплатите на сестрите

Въпреки че Министерството на здравеопазването не е принципал на болницата в Козлодуй, министър Кирил Ананиев пое ангажимент МЗ да окаже методическа и експертна помощ за изготвянето на анализ на приходите, разходите и сключените договори в лечебното заведение, така че разходите да бъдат оптимизирани и спестеният ресурс да се изразходва за възнаграждения на персонала. Това стана ясно в понеделник след среща на Ананиев с персонала на болницата.

Медицинските сестри от болницата в Козлодуй се вдигнаха на протест, тъй като заплатите им през тази година са само с 20 лева над минималната от 560 лева.

Ананиев съобщи, че тази година средствата по методиката за субсидиране на лечебните заведения ще бъдат увеличени с 2.5 млн. лв., като допълнителен ресурс ще получи и болницата в Козлодуй за дейности като ТЕЛК, спешна помощ и заради това, че обслужва хора, живеещи в трудно достъпни райони.

Отделно от това, по прогноза за 2019 г. приходът на лечебното заведение по НЗОК ще бъде с 16% по-висок.

“Това свидетелства, че ние предвиждаме подобряване на финансовото състояние и увеличаване възнагражденията на работещите в лечебното заведение, а не закриването му. Отчитаме и ценим мястото и ролята на общинското здравеопазването, в частност и на болницата в Козлодуй“, каза Ананиев.

Той посочи, че след като екипът на МЗ е изготвил механизма за финансово управление и контрол в лечебните заведения, той е бил предложен да се прилага и в общинските болници. Ананиев каза, че в момента в областните болници, които са държавни, и където новият финансов механизъм за управление се прилага, просрочените задължения са намалели средно с 30%. По думите му това означава, че се работи по-ефективно и по-голям процент от приходите остава за повишаване на заплатите на персонала.

Управителят на лечебното заведение д-р Олга Николова посочи, че очакванията ѝ са ако мерките, начертани на срещата проработят, възнагражденията на професионалистите по здравни грижи да бъдат увеличени до края на настоящата година.

Беше постигнато общо съгласие да се инициира среща между Министерството на здравеопазването, Министерството на енергетиката, АЕЦ – Козлодуй, Община Козлодуй и управителя на болницата за търсене на вариант за допълнително финансиране на лечебното заведение, с оглед спецификата на региона.  

Споделяне

Още от България