Борисов: Константинов има 5-6 дни да се справи, Дянков да си мълчи

Здравният министър ще сваля цени със закон и сигнал до прокуратурата

Нормативно връщане на цени от 2010 г. и други мерки щели да икономисат 10-15 млн. лв.

Здравният министър ще сваля цени със закон и сигнал до прокуратурата

Поставен пред заплаха от уволнение, ако до 5-6 дни не намери начин за поевтиняване на лекарствата, здравният министър Стефан Константинов предложи законодателни мерки, включващи заковаване на цени на равнищата им през 2010 г., а освен това се "подсигури" със сигнал до прокуратурата за цените, на които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е плащала лекарствата през миналата година.

Както стана ясно, след като плащането на определени лекарства бе прехвърлено от здравното министерство на НЗОК, те рязко са поскъпнали.

По време на заседанието на парламентарната здравна комисия в четвъртък се разбра, че от месеци институциите си разменят писма и си прехвърлят отговорността за случващото се, без реално да бъде направено нищо, за да се ограничат нарастващите разходи за лекарства, плащани със здравните вноски на осигурените.

Взаимни обвинения касата и министерството си размениха и по време на самото заседание, а депутатите от мнозинството и опозицията се оказаха в ролята на помирителен орган. Освен това Константинов обяви, че е подал сигнал до главния прокурор за по-високите цени, на които е плащала касата, въпреки, че те са регламентирани със закон.

Ходовете на Константинов идват на фона на изказването на премиера Бойко Борисов, че му дава срок от “пет-шест дни“ и ако не се справи със ситуацията ще го смени.

Здравният министър остана и последният "бушон" по веригата, след като вече бяха отстранени управителят на НЗОК Нели Нешева и зам.-здравният министър по лекарствената политика Гергана Павлова. Константинов поддържа тезата, че точно от тях не е бил информиран, че се случва нещо обезпокоително.

Официално щетите са 6 млн. лева, преразходът на НЗОК е 40 млн. лв.

 Според министъра щетите от по-високите цени са около 6 млн. лева, “които са влезли по сметките на фармацевтичните компании“. Преразходът в бюджета на НЗОК за лекарства през миналата година обаче беше много по-голям – около 40 млн. лева. През миналата година общият бюджет на НЗОК за лекарства бе 400 млн. лева, а през тази година е 500 млн. лева.

Според директора на лекартвената дирекция в НЗОК Калина Пенчева това се дължи на постоянно увеличаващия се брой на плащаните медикаменти, както и на хората, за които се отпускат и др.

Пенчева съобщи, че за онкологичните медикаменти МЗ е изразходило 2.5 млн. лева през 2010 година, а НЗОК през 2011 година – 11 млн. лева. Това обаче не се дължи само на по-високите цени на лекарствата, а и на това, че са ги ползвали повече пациенти.

НЗОК плаща лекарствата на всички хора, на които са им отпуснати, докато МЗ купуваше определени количества, които обикновено не достигаха.
От общо 42 броя лекарствени продукти НЗОК заплаща на по - ниска цена от договорената от МЗ за 2010 година цена само четири медикамента. Ресурсът, който е изразходван за еквивалентни количества медикаменти е 2.35 пъти по-голям от този, който би се изразходвал, ако се спазваха цените, които бяха постигани от МЗ“, съобщи Константинов.

Цените от 2010 г. се връщат със закон, икономиите щели да са 10-15 млн. лева

Сред предложенията на Константинов е да се запише в Закона за здравното осигуряване, че цените, на които НЗОК ще покрива медикаментите, прехвърлени от МЗ, няма да надвишават цените им от 2010 година.


Заслужавам да бъда сменен, защото разбивам едни хубави схеми“

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че атаките срещу него произтичат от отказа му “да влезе в схеми“, с които се източва системата.

Още

Така щели да се върнат ниските стойности на лекарствата за хормонална терапия на онкоболни, за редките болести и за пациенти на диализа, които са постигнати при търговете на здравното министерство.

По този начин щяла да се предотврати възможността да се покачат цените и на останалите лекарства за онкологични заболявания, които от тази година НЗОК плаща вместо МЗ и които се осигуряват чрез търгове в болниците. Очакваният финансов ефект е в рамките на 10-15 млн. лв. или средно над 50% отстъпка за всеки от тези медикаменти.

Ще се договарят отстъпки за всички лекарства

Освен това Константинов предлага промяна в наредбата на министерството, която ще позволи НЗОК да договаря отстъпки за всички плащани от нея лекарства, а не само за100% платените медикаменти, които нямат аналог. От това се очаква положителен финансов ефект не само за НЗОК, но и за пациентите.

Предлага се още скъсяване на едногодишния срок, в който компаниите са длъжни да посочат намалението на цените на лекарствата си от позитивния списък, ако медикаментите им са поевтинели в други страни, реферетни на българския пазар. Сега фирмите не го правят, а откриването и коригирането на разликите по административен път става още по-бавно. Затова се предвижда и въвеждане на имуществени санкция, ако не спазят това свое задължение.

Здравното министерство възнамерява да разшири кръга на държавите, с които се реферираме, като добави Македония, Сърбия и Турция, но все още не е ясно дали няма да има проблем заради това, че те не са страни членки на ЕС.

В ход е и договаряне на отстъпки с фармацевтичните компании, което по принцип е задължение на НЗОК, но в разгара на лекарствения скандал беше оглавено от Константинов.

Отстъпките ще са за минимум половин или за една година напред, но Константинов не пожела да съобщи обща сума, която ще се спести с тях.

Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители съобщи, че макар вече доставят лекарствата си на най-ниските цени на производител в Европа, 10 компании, членуващи в асоциацията, са заявили намерение да направят отстъпки за 44 лекарствени продукта на обща стойност 8.1 милиона лева. Сред тези медикаменти нямало такива, които да са прехвърлени от здравното министерство към НЗОК и цените им да са се увеличили.

Дянков бил по-информиран от Константинов за лекарствата

По повод коментарите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, че не е възможно Константинов да не е знаел за проблема с лекарствените цени, здравният министър заяви по-рано пред бТВ: "Напълно е възможно Дянков да е знаел много повече неща от мен, защото често информацията стигаше много по-бързо до финансовото министерство, отколкото до здравното. Какво точно е знаел, аз не мога да коментирам".

Публична тайна е, че вече бившият здравен зам.-министър Гергана Павлова и Симеон Дянков бяха в много добри отношения и финансовият министър получаваше информация и доклади преди да са ми дадени на мен“, каза Константинов.

Борисов: Константинов има още 5-6 дни да се справи, Дянков да си мълчи

Премиерът Бойко Борисов коментира пред Нова телевизия, че е дал срок на Константинов, който изтича след пет-шест дни, и ако не се справи с проблема с цените, ще бъде сменен.

От резултата, който ще ми даде, съответно ще взема това решение“, каза Борисов. “Аз не мога да знам в 15 министерства днес какво ще се случва. И затова и законът така го е предвидил. Министърът назначава, уволнява, той е човекът там, който е поставен да носи отговорността за всичко, което се случва в сфера – дали е енергетика, дали е здравеопазване, дали е култура или каквото и да било".

Попитан как ще коментира думите на Дянков, че Константинов е знаел за цените на лекарствата, Борисов заяви: “Дянков в случая малко да си мълчи по тези теми, защото той трябваше да знае и за бонусите. Неговите данъчни са засичали тези неща, но в случая се е направил на добър“.

"Не е хубаво, когато един министър е в по-тежка ситуация, както в случая Константинов. Да, безспорно въпросът дали да остане, или не, стои. Ако не се оправи с лекарствата и не бъдем достатъчно аргументирани пред обществото защо е допуснато да се вдигнат цените през този период от време, дали поради липса на контрол от негова страна, ако е знаел - какво е направил, ако не е знаел – защо, нали това работи“, каза още Борисов.

"Мисля, че най-слабо това правителство се оправя там – в здравеопазването. Което просто е грехота да е така поради причина, че ние може би, чувствайки, че не се справяме добре в здравеопазването, наливаме всяка година повече и повече пари. Тази година са 3.5 млрд. близо във всичко, което се нарича болници, поликлиники, лекарства и всичко останало. И не можем да хванем как изтичат. Ами затова на министъра съм му дал този срок, да видим дали ще може да ни убеди“, допълни премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?