Здравният министър спря спорни поръчки за над 30 млн. лв.

Спешната помощ в София вече ще вози пациентите до най-близката болница и няма да транспортира починалите на улицата

Мирослав Ненков, сн. БГНЕС

Спорни обществени поръчки за над 30 млн. лева, обявени от бившия здравен министър Таня Андреева в края на нейния мандат, са били спрени от новото ръководство на министерството, съобщи министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Сред прекратените поръчки са поръчките са проектът за електронното здравеопазване, за ремонт на сгради на спешни медицински центрове в страната и за доставка на нови линейки.

Той също така каза, че са сменени шефовете на девет болници, на поста си след боледуване се е върнал директорът на софийската Спешна помощ Георги Гелев и е решено службата вече да вози пациентите, за които е повикана линейка, в най-близката болница и вече да не се занимава с извозването на починали по столичните улици граждани. Те ще се поемат от Александровска болница.

Поръчката за въвеждането на електронно здравеопазване, за която се предвиждаха 12 млн. лв., е спряна защото в нея има неясни и неточни изисквания. За пример министърът даде това, че за поръчаната електронна система се предвижда тя да може да се ползва от 1000 компютъра, при положение, че само личните лекари са 5000, а отделно към нея трябва да се свържат всички аптеки, болници и регионални здравни служби. Не е предвидено и да се интегрират сега съществуващите системи, които се ползват в здравеопазването, обясни Ненков.

По думите му преди да се обяви отново тази "съблазнителна" поръчка, министерството трябва да разполага с подготвени специалисти. Ведомството планира да изпрати хора на обучение по покана на Германия, като разходите ще се поемат изцяло от западната държава.

Друга спряна поръчка е за ремонт на спешните центрове в редица градове с 5 млн. лв. Това звучи като добра идея, но не е съобразено с факта, че в провинцията спешните центрове са разположени в общинските болници, а министерството няма право да ремонтира заведения, които не са нейна собственост, коментира Ненков.

Непосредствено след решението за спиране на поръчката, той получил "една камара писма" от директори на общински болници, молещи го да не спира проекта. По наблюденията му обаче писмата били написани като по шаблон и нито едно такова писмо не дошло от официалните организации на болниците.

Спряна е и поръчка за 4 млн. лв. за линейки, отново с проблеми в спецификацията, както и за 8 млн. лв. за медицинско оборудване на Спешните центрове в страната.

Министърът обясни, че няма да се загуби нито стотинка от тези средства, а ведомството тепърва ще прецени как да постъпи с проектите и на кои от тях да даде приоритет. Със сигурност ще се работи по електронното здравеопазване, заяви той.

Ненков каза още, че здравното министерство е разпоредило на болниците да отпадне системата на райониране за прием на пациентите на спешната помощ, така пострадалите пациенти ще бъдат транспортирани до най-близката болница. Болниците ще са длъжни да информират спешната помощ за броя свободни легла, с които разполагат, а Центърът за спешна помощ в София ще трябва докладва на министерството за всеки несполучлив опит за контакт с болница.

Също така на здравните заведения е наредено да се прекъснат някои губещи времето практики като тази спешните екипи да придружават пациентите вътре в болницата.

След месеци в отпуск по болест дългогодишният директор на Софийската спешна помощ д-р Георги Гелев се връща на работа, тъй като не е бил уволняван, а на мястото му временно е бил назначен д-р Александър Златанов, обясни министърът.

Той обяви също, че транспортирането на починалите на улицата в София хора вече няма да се поема от Спешна помощ, а от Александровска болница.

Ненков допълни, че внезапното освобождаване на директори на девет болници в последния ден на предишното управление го е накарало да разпореди проверки в тези здравни заведения. Проверките все още текат и някои от директорите са върнати на позициите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?