Здравният министър упрекна депутати без маски, че дават лош пример

Здравният министър упрекна депутати без маски, че дават лош пример

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов смъмри по време на петъчния парламентарен контрол депутатите, които ходят без маски и по този начин дават лош пример на обществото. Забележката му е продължение на заформилия се спор между здравните власти и депутати от левицата, които смятат, че не са длъжни да са с маски в пленарната зала. Депутати от БСП се позовават на отговор, който са получили от здравния министър, че пленарната зала не е обществено място. А министърът и столичната здравна инспекция ги обвиниха в превратно тълкуване на правилата.

При отговор на въпрос от депутата от БСП проф. Георги Михайлов за противоепидемичните мерки в училищата, Ангелов се обърна към него с думите: "Проф. Михайлов, много ви уважавам като лекар и професионалист, разбирам вашето притеснение и призив от трибуната да проявим разум и загриженост, но в мен се появява един друг въпрос: Какъв разум и загриженост проявявате в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Това е изключително важен елемент, с който даваме пример на всички онези, които ни гледат по телевизията, включително и учениците, за които вие говорите", каза Ангелов.

Здравният министър се обърна към Михайлов като към лекар и посочи, че той разбира прекрасно риска от неносенето на маска: "Вие като лекар го разбирате прекрасно, защото винаги сте носил маска, когато сте участвали в трансплантирането на костен мозък на пациенти и знаете, че маската предпазва". Ангелов коментира, че не разбира аргументите зад това да не се носи маска на закрито в парламента. Според здравния министър заповедта му е ясна.

"Вие познавате голяма част от лекарите, които се разболяха и починаха. И на техните семейства ли да обясним, че не мислим като лекари и хора, които трябва да проявим разум в кризата?", коментира Ангелов.

"Нима ние не трябва да даваме този пример? Гледа ни в момента цяла България. Смятам, че ние като разумни хора и лекари на първо място, сме тези, на които хората подражават", отговори заяви Ангелов.

Михайлов от своя страна коментира, че министърът е използвал парламентарната процедура за лични обяснения при поставен към него въпрос като титуляр на МЗ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус