Здравният министър успокоява: Няма опасност болниците да връщат пациенти

Сн. БГНЕС

Не мисля, че се създават предпоставки да бъдат връщани пациенти, заяви в четвъртък здравният министър Таня Андреева по повод новия метод, по който здравната каса ще плаща на болниците и който предизвика напрежение в системата. Той предвижда болниците да получават от касата прогнозни бюджети месец за месец.

”Новият метод със сигурност няма да доведе до щета за пациентите, но ще бъде трудно за лечебните заведения. Те ще трябва по-коректно да си планират разходите. Ще бъде трудно и на НЗОК, защото тя се поема на ръчно управление, през цялото време ще се следи разхода на ресурса за болнична помощ ще бъде изразходван”, каза Андреева пред Нова телевизия.

Андреева припомни, че и през миналата година при тежката финансова ситуация, в която бе изпаднала НЗОК, не се е стигнало до връщане на пациенти и се е намерил начин дейността на лечебните заведения да бъде напълно изплатена

Здравният министър посочи, че няма да има надлимитна дейност на болниците, която да се плаща на по-ниска цена. ”Тя ще се плаща на такава, каквато е. Големият проблем на нашата система се състои в две основни неща – първо дейността не е остойностена правилно през годините. Трябва да се намери баланс между пакетите, които са свръхостойностени – като кардиологични, гастроентерологични, онкологични. Неслучайно основният интерес е към разкриването на такива лечебни заведения", заяви Андреева.

”Тази година ще бъде трудна. От следващата година всички мерки, които предлагаме ще започнат да дават своите резултати и аз се надявам, че в много по-спокойна обстановка ще работят лечебните заведения“, каза още Андреева.

Тя коментира и ситуацията около работата на ТЕЛК. ”Работата на тези специализирани комисии на места наистина е затруднена, защото към момента има ограничение лекарите или да са само в ТЕЛК, или да са на работа на друго място. Това ще се либерализира, за да може комисиите да работят и хората да не чакат”, посочи тя.

”Предвиждаме решаване на проблема, защото с промени в закона ще направим така, че лекарите да може да участват в комисии на ТЕЛК, но и да работят на друго място. Така свикването на комисия ще стане по-лесно и хората няма да чакат”, обясни Андреева.

Във връзка за проблема с хемодиализата, който съществува в няколко града, Андреева коментира, че темата е сериозна и по нея се работи много. ”Имаме намерение да поставим апаратура в няколко големи града, така че да помогнем на хората, които се нуждаят. Работи се сериозно по темата”, посочи Андреева.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?