Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Здравно неосигурените ще имат 6 месеца да се върнат в системата

Ако не го направят, ще трябва да платят всички дължими вноски, за да ползват болнично лечение

7 коментара
Здравно неосигурените ще имат 6 месеца да се върнат в системата

Българите, които години наред не са плащали здравни вноски, ще имат шестмесечен срок да се върнат в системата, издължавайки се за три години назад. Ако не сторят това, те ще трябва да погасят всички дължими суми от създаването на здравноосигурителната система у нас, за да ползват болнично лечение. Това реши правителството на заседанието си в сряда, одобрявайки предлаганата от здравния министър Петър Москов реформа, която предвижда също така три пакета за здравна помощ – спешен, базов и допълнителен.

В момента практиката е когато неосигурявало се лице се нуждае от скъпо лечение, да плаща за три години назад здравните си вноски, което излиза около 700 лв., и така да получава необходимата операция или лечение, което се покрива от здравната каса.

Предишната идея на Москов беше таксата за възстановяване на здравните права да стане 2 хил. лв.

Новото решение за здравно неосигурените лица сега Петър Москов обясни с думите, че "това означава,че ако вие се ударите с "безкрайно скъпата си кола" и това изисква един месец лечение в болница на стойност 50, 100 или 200 хиляди лева, вие няма как да възстановите правата си с 500 лева за последните три години". "Ще бъдете така добър да заплатите всичко, което дължите от началото на създаване на здравноосигурителния модел", коментира здравният министър.

По данни на неговото ведомство от миналата година, около 150 хиляди са българите, които не се осигуряват, а не са социално слаби. Така Здравната каса, в която постоянно няма пари да плати на болниците, не може да си осигури голяма част от необходимите ѝ средства.

Друго предложение е болниците да са длъжни да докладват на НАП в тридневен срок, когато при тях отиде пациент, който не е здравноосигурен. "Не е възможно една търговска организация като банка да знае във всеки един момент моето състояние на човек, който има кредит към нея и дали съм просрочил с 10 минути задължението си, а държавата с всичките си механизми да не може да отговори, включително и в тоя момент, какво е количеството на здравно неосигурените и това ще се промени", коментира Москов.

Относно разделянето на здравната помощ на три, той обясни, че "спешният пакет е ясният ангажимент на държавата, базовият пакет е ангажиментът за обществото, който през здравното осигуряване пресреща лечението на основните групи заболявания, а допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда в собственото си здраве".

Идеята на здравното министерство е спешният пакет да покрива оказването на спешна медицинска помощ и от него да могат да се възползват и неосигурените. Той ще се отнася само за животозастрашаващи състояния.

Базовият пакет медицинска помощ, който ще бъде покриван от здравната каса, ще обхваща лечението на социално значими заболявания, майчиното и детско здравеопазване и болести, които формират 90% от причините за ранна смъртност. А останалите заболявания ще се покриват от т.нар. допълнителен пакет, за който касата също ще плаща, но той бъде лимитиран като количество пациенти, които могат да бъдат лекувани от съответното заболяване за определено време. Пакетът ще включва прегледи и манипулации, които не застрашават живота и търпят отлагане. Разходите на НЗОК за този пакет обаче ще са силно ограничени и за да се лекува човек безплатно ще трябва да влезе в листа на чакащите, а ако не желае да чака, може да си плати или пък да се осигурява в частен фонд, който да му покрие разходите.

С одобрените промени се предвижда да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за осигуряваните от нея деца, пенсионери, военни, социално слаби и др. Увеличението ще е с 5 на сто годишно от началото на 2016 година до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, който сега е 420 лева.

В момента здравната вноска за осигуряваните от държавата групи се плаща върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

По отношение на лекарствената политика се планира възможност да не бъде плащано за медикаменти, които не дават добри резултати при лечението, както и да се отказва включване на лекарства в позитивния списък, за които не е направена отстъпка от фирмите, а натоварват бюджета на касата.

Предлага се, когато оценката на здравните технологии докаже липса на ефективност при прилагането на даден лекарствен продукт, средствата, заплатени от НЗОК за неговото закупуване, да се възстановяват по бюджета на НЗОК. В тези случаи, НЗОК мотивирано ще предлага изключване на лекарствения продукт от позитивния лекарствен списък или намаляване на нивото му на заплащане.

Създава се механизъм за договаряне на отстъпки при включване на лекарствени продукти в позитивния лекарствен списък за лекарствени продукти, които увеличават разходите на касата. Лекарствените продукти, за които не са договорени отстъпки, няма да бъдат включвани в позитивния лекарствен списък.

Списъкът на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, вече ще се утвърждава от Надзорния съвет на НЗОК, вместо с наредба на министъра на здравеопазването. Министърът ще утвърждава само критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК. Заради това и надзорният ѝ съвет ще бъде увеличен с още двама представители на държавата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Колката
  #7

  От Конституцията ни: Чл. 5.(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Чл. 4.(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността ...... Чл. 52. (1) Гражданите имат право на ---, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. И на края - Чл. 7.Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица. Май първо трябва да сменяме Конституцията, че ще има съд за отказ от медицинска помощ.

 2. severin
  #6

  Категорично не съм съгласен. Проблемът с неплащането на вноските е обусловен от неадекватната медицинска помощ,която се получава в България и от факта, че практически здравната осигуровка покрива твърде малка част от лечението. Вместо да се премахне монополът на здравната каса върху осигуряването и да се създадат алтернатива, която да създаде нужната конкуренция, отново ще се наливат пари от обеднелите български граждани в бездънната яма "здравна каса".

 3. Dr. Mancho
  #5

  Всичко това е добре, това са правилните стъпки. Надявам се детаилите да са изпипани, защото ако не са, ще остане мазало. За пример - идеята и подходът за здравните пътеки не са лоши, но изпълнението им в България е ла..няно.

 4. Коментарът е изтрит в 07:29 на 29 януари 2015 от автора.
  #4
 5. Milev
  #3

  Този 1 наистина се майтапи. Говори за погасителна "давност" като за давност за провинение, ама човекът не се лекува в миналото а иска сега да се харчат пари за него! Браво на Москов!

 6. Борето от София
  #2

  Според мен проблемът с плащането на здравните осигуровки, по-точно с неплащането им, от безработни на територията на страната се корени в това, че трябва да се губи време в НАП. Здравни, пенсионни и т.н. осигуровки не могат да се плащат като сметките за парно и ток. Отиваш в будката, даваш си абонатния номер и така ти казват колко дължиш и те питат колко ще погасиш в момента.

  Преди време се плащаше само по ЕГН-та и съм плащал много пъти за различни хора в чужбина. Беше лесно - само се попълваше

 7. Коментарът е изтрит в 07:29 на 29 януари 2015 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.