Здравното министерство е против препълнените групи в градините

Сн. БГНЕС

Здравното министерство е против препълнените групи в яслите и детските градини. Позицията на министерството е още от преди пандемията от коронавирус, а в сегашната ситуация приемът на повече деца в детските заведения е съвсем непрепоръчителен, става ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, цитирани от БГНЕС.

Броят на децата в яслените и градинските групи е определен с наредба на образователното министерство. Има и нормативни изисквания за площта, която трябва да се пада на едно дете. Големи общини в страната обаче допускат приемането на повече деца в една група, за да намалят недостига на места в детските заведения. Такъв проблем имаше години наред в София, където групите в градините надхвърляха 30 деца.

Сега отново се предлага надхвърляне на нормативното изискване за децата в група, за да се осигурят допълнителни места за прием през септември. Срещу това предложение се обявиха доста родители, които смятат, че големите групи не са добри за децата, тъй като преподавателите трудно могат да се справят с толкова много малчугани.

Наскоро община Пловдив също увеличи капацитета на групите в градините над нормативно определения от образователното министерство и в тях вече могат да се приемат по 30 деца.

"По различни поводи Министерството на здравеопазването многократно е заявявало пред отговорните органи – МОН, общински администрации, както и пред неправителствени организации и заинтересовани лица своето несъгласие, и в тази връзка – своята загриженост – относно утвърдилата се недобра практика поради недостига на места в детските заведения в големите градове на страната, в яслените групи на забавачките да се приемат по-голям брой деца над нормативно определения, а в детските градини да се приемат по-голям брой деца над проектните възможности на сградата, свързани с осигуряване на квадратура на едно дете в група", става ясно от позицията на здравното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България