Здравното министерство еднолично отказа да пусне дете за трансплантация в чужбина

Кадър: БТВ

Министерството на здравеопазването еднолично е отказало трансплантация в чужбина на деветгодишно дете, въпреки че финансирането е било одобрено от Фонда за лечение на деца.

Деветгодишният Байрям Али е бил одобрен за трансплантация в чужбина с решение на Фонда от ноември миналата година. От Министерството на здравеопазването обаче не са одобрили т.нар. формуляр S2, гарантиращ, че държавата поема лечението в чужбина, с аргумента,че трансплантацията може да бъде извършена в България, съобщи бТВ.

Решението, че детето може да се лекува в България, е взел зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев, съобщи представителят на пациентите в Обществения съвет Пенка Георгиева.

Момченцето се ражда с вродени бъбречни аномалии, когато е на 11 месеца лекарите откриват хронична бъбречна недостатъчност. От две години състоянието му се влошава и близките подават документи към Фонда за лечение на деца в чужбина. От клиника в Германия казват, че единствения шанс да живее, е бъбречна трансплантация. Донор на момченцето е баба му.

Байрям и баба му трябвало да летят за Германия на 20 февруари, за да бъдат приети в клиника.

Официален отказ и писмено становище от Фонда за лечение на деца няма. В телефонен разговор казали на близките, че от Министерството на здравеопазването не са одобрили т.нар. формуляр S2 с аргумента,че трансплантацията може да бъде извършена в България.

“Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Пилософ укрива тази ситуация и дори не уведомява за това членовете на Обществения съвет“, коментира Пенка Георгиева.

Детето е поканено за консултации в сряда в бившата правителствена болница “Лозенец”, откъдето са обявили, че могат да извършат трансплантацията.

Капацитетът на болница “Лозенец“ да извършва трансплантации на деца обаче от години се оспорва от родители на деца и пациентски организации. В практиката на Фонда за лечение на деца не липсват случаи, когато след неуспешни трансплантации в болница “Лозенец“, деца заминават за чужди клиники и претърпяват успешно лечение.

Споделяне

Още по темата

Още от България