Здравното министерство готви 10% съкращения в спешни центрове и психиатрии

Щяла да се намалява само администрацията, синдикатите са против

Сн. БГНЕС

Министерството на здравеопазването е поискало десетпроцентно съкращение на персонала във всички структури на негова издръжка като Бърза помощ, кръвните центрове, психиатриите, домове за медико-социални грижи, здравните инспекции и др. В искането липсват каквито и да било мотиви и то не е съгласувано със социалните партньори, което предизвика острата реакция на КНСБ в сряда. От синдиката настояха за незабавно оттегляне на искането за съкращения, тъй като според него то ще влоши качеството на медицинската помощ.

Впоследствие от здравното министерство обясниха, че са поискали информация за евентуални бъдещи съкращения, при това те нямало да засягат лечебната дейност, а само общата администрация.

В изпратеното от министерство писмо до подчинените му структури обаче това уточнение липсва, а се искат конкретни предложения за съкращаване на общата щатна численост приблизително с 10%.

Други звена, от които се искат съкращения, са Изпълнителната агенция по лекарствата, Агенцията по трансплантациите, Медицинският одит, Националният център по обществено здраве и аналици, Фондът за лечение на деца и Фондът за асистирана репродукция, Националният съвет по цени и реимбурсиране и др.

Освен това предложенията за съкращения се искат в извънредно краткия срок от два дни. Писмото е изпратено във вторник, а предложенията трябва да дойдат до четвъртък на обяд. То е подписано от главния секретар на министерството Теодора Андреева, която е била потърсена за обяснение от синдиката. Тя обаче била заета.

“Това е едно искане за съкращаване на персонала, което е особено опасно. Знаете, че в спешната помощ има незаети места, в психиатриите хората искат увеличение на заплатите, те им готвят съкращения. В кръвните центрове също имаше проблеми с недостиг на персонал“, заяви пред Mediapool председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Иван Кокалов.

 

От синдиката излязоха с писмо до министъра на здравеопазването, в което настояват искането за десетпроцентно съкращение в структурите, финансирани от Министерство на здравеопазването, да бъде оттеглено незабавно. В противен случай синдикатът ще поиска официално оставката на главния секретар на министерството.

 

От синдиката се противопоставят на намеренията за съкращения предвид това, че през миналата седмица беше актуализиран бюджетът и министерството получи допълнителни средства.

 

От министерството коментираха в отговор, че писмото им не е било разбрано правилно от социалните партньори.

 

Поставените кратки срокове за предложения за оптимизиране на персонала пък били заради поетите от Министерския съвет ангажименти за съкращения в административния апарат до края на август.

В министерството била създадена работна група, която да обобщи представената информация за незаетите щатни бройки и да изготви предложение до Министерския съвет за оптимизиране на общата численост на работещите в системата на здравеопазването.

Министерството не искало централизирано да бъдат взети решения, които ще са в ущърб на подчинените му звена. В министерството разполагали с информация за над 700 незаети места в системата.

Здравният министър Таня Андреева коментира по-късно пред БНР, че вече имало отговори на някои от ведомствата, че няма да предложат съкращения, тъй като смятат, че съставът е оптимизиран, с което министерството щяло да се съобрази. Тя също увери, че съкращенията ще обхванат само администрацията. "През последните четири години в държавната администрация са назначени повече от 10 000 човека, което я прави тромава и трудно работеща в оперативен план", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?