Здравното министерство готви “удар“ по наргилетата

Здравното министерство готви “удар“ по наргилетата

Работната група към Министерството на здравеопазването в момента работи върху промени на закона за здравето, които трябва да “ударят” по употребата на наргилета, обяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков в събота пред бТВ.

“Има подготвен и образователен материал, с който да се учат родителите, учителите и да не се обясняват глупости, че дишането на дим е нещо много готино”, обясни той.

“В ролята си на заместник-министър на здравеопазването, баща и лекар – няма нищо, което да е полезно в дишането на дим. Под каквато и да е форма. Родителите, които обясняват, че било хубаво, защото минавало през вода – това е формена глупост! Не давайте на децата си да дишат никакъв дим”, призова той.

Според него родителите са виновни пушенето на наргилета от децата, а не училището и заведенията.

По повод искането на общопрактикуващите лекари родители да заплащат сума за прегледи и на децата им, Ненков каза, че е съгласен.

“Най-ценното нещо, което притежаваме е здравето ни. Отговорността е единствено наша и ангажирането със собственото ти здраве минава и през участие в лечението дори  и финансово”, каза той.

По повод кадровите смени във Фонда за лечение на деца в чужбина, Ненков обясни, че който и да заема поста на директор на фонда, ако не спазва правилата, отново ще бъде сменен.

“Шефът на фонда се сменя с един подпис. Министърът, ако иска, още утре може да смени пак шефа на фонда”, каза Ненков.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?