Здравното министерство иска допълнително 20 млн. лева за ваксини

Здравното министерство иска допълнително 20 млн. лева за ваксини

Министерството на здравеопазването иска кабинетът да му отпусне допълнителни разходи в размер на 20 млн. лв. в бюджета за тази година за купуване на ваксини от заължителния имунизационен календар. Това става ясно от публикуван на сайта на ведомството проект на постановление.

В мотивите се посочва, че заради създадения недостиг на ваксини заради провалени търгове се е натрупал голям контингент неимунизирани деца, които са предвидени за ваксинация през тази година и това изисква допълнителен ресурс.

От ведомството припомнят, че през 2014 г. и 2015 г. не бяха осигурени необходимите количества ваксини заради неявяване на кандидати по обществените поръчки. “Особено критично бе положението с 5- и 6-компонентните ваксини, с които се имунизират новородени от 2-рия месец след раждането. Основна имунизация с тази ваксина до края на 2015 г. се осъществяваше единствено благодарение на дарение от Турция на

100 000 дози 5-компонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В като резултат от сключено междуправителствено споразумение за дарение“, отбелязват от министерството, като посочват, че реимунизацията на 16-месечна възраст е спряна от март миналата година поради липсата на достатъчни количества 5-компонентна ваксина.

“Недоговорените количества ваксини през 2014 г. и 2015 г. доведоха до натрупване на голям контингент неимунизирани лица от различни възрасти, за които трябва да бъдат осигурени ваксини при първа възможност. В противен случай рискът от поява и разпространение сред неимунизираните на тежки ваксинопредотвратими инфекции е изключително висок“, предупреждават от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?