Здравното министерство може да забрани вноса на турски цимент

Министерството на здравеопазването ще реши на съвещание в сряда дали да забрани вноса на цимент от Турция, съобщи във вторник здравният министър Евгений Желев. Поводът да се обмисля забрана на вноса стана сигнал преди две седмици от Българската асоциация на циментовата индустрия за наличието на недопустимо високо съдържание на хром с шеста степен на окисление в цимент, внесен от Турция.

По думите на министъра по принцип би трябвало да се спре вносът на цимент в торби, а преминаващият с цистерни цимент да се пуска в страната само след доказване на неговото безопасно съдържание.

Във вторник от Българската асоциация на циментовата индустрия отново предупредиха, че въпреки установените от здравното министерство данни за съдържание на хром над нормите в цимент, внос от Турция, в страната продължават ежедневно да влизат над 70 камиона, превозващи опасния материал.

Асоциацията е информирала всички компетентни институции, като конкретни ангажименти за реакция бяха поети от Министерството на здравеопазването, МВР, агенция "Митници", прокуратурата. От асоциацията изразяват безпокойство, че циментът се разтоварва в складове и достига безпрепятствено до потребителите, което представлява риск за здравето им.

Споделяне

Още от Бизнес