Здравното министерство на Германия ще препоръча носене на маски през есента и зимата

Здравното министерство на Германия ще препоръча носене на маски през есента и зимата

Здравното министерство на Германия възнамерява да препоръча удължаване на срока на предпазните мерки, за да предотврати увеличаването на новите случаи на короновавирус през следващите месеци. През есента и зимата защитните мерки ще бъдат необходими за "предпазването на здравната система от прекомерно бреме и на групата хора, които още не са ваксинирани, от евентуални тежки заболявания", се казва в доклад на министерството, цитиран от ДПА.

Но заради напредъка на ваксинационната кампания може би ограничителните мерки ще бъдат по-меки, отколкото наложените през есента и зимата на миналата година. "Драстичен локдаун като през втората и третата вълна вероятно няма да бъде необходим", се посочва в доклада.

Освен ваксинирането ще бъде необходимо гражданите да се придържат към социалното дистанциране, носенето на маски и спазването на други правила на местата, където се събират много хора. Някои мерки ще зависят от нивото на заразяване в региона.

Предпазните медицински маски ще бъдат задължителни "до пролетта на 2022 г.", особено в местния и междуградския обществен транспорт и в търговските обекти. Може да бъдат налагани ограничения за неваксинираните лица.

За 10 август е насрочена среща на федералния канцлер Ангела Меркел с премиерите на провинциите, на която ще бъде обсъдено как да се действа срещу увеличаването на броя на заразените.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 3571 за денонощие, до общо 3 777 446, по данни на института за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Броят на починалите нарасна с 25, до 91 704.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?