Здравното министерство обеща съживяване на донорството в три стъпки

Ясно дефиниране на ролята на координаторите по донорство, повишаване на средствата, отделяни за тази дейност и заплащането на медиците, ангажирани по нея, изграждане на електронна система между 24-те донорски бази у нас и Изпълнителната агенция по трансплантация, която ще даде възможност за ранно откриване на донорите. С това са се ангажирали Министерството на здравеопазването и ИАТ по време на среща с международни експерти в областта на донорството и трансплантациите.

През последните две години трансплантациите у нас буквално спряха, като през 2012 имаше едва два трупни донора, през 2011 година – четири. За сравнение, през 2010 година, когато се водеше целенасочена кампания за даряване на органи, донорите бяха 21. В началото на годината заради ниския брой трансплантации беше сменен директорът на агенцията Силви Кирилов и на негово място беше назначена Мариана Симеонова, която допреди това бе реаниматор във ВМА.

Представителите на министерството и агенцията са се срещнали с Мирела Бушич, заместник-министър на здравеопазването на Хърватия и ръководител на Регионалния център за Югоизточна Европа по органно донорство и трансплантация в Хърватия и проф. Франсис Делмонико – председател на Международното дружество по трансплантация.

На срещата е станало ясно, че системата в България се доближава до голяма степен до тази в Хърватия и предвижданите мерки ще дадат възможност страната ни да приложи добрите практики на Хърватия в насърчаването на донорството и развитието на трансплантационната дейност.

През последните години Хърватия отбеляза изключителен ръст в тази област, което стана повод да се заговори за “хърватски модел” в донорството и трансплантациите.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?