Здравното министерство обяви за фалшив сигналът за живак в кисело мляко

Няма живак в кофичката кисело мляко, за която вчера бе съобщено от Панагюрище. Няма отклонения в нормите и при изследванията на кръвта на бащата и сина, консумирали млякото, обявиха днес от министерството на здравеопазването.

Според вчерашните информации, при токсикологичните изследвания в Пловдив на двамата мъже от Панагюрище, консумирало съмнителната кофичка кисело мляко, в организмите им било открито наличие на живак. Днес от министерството на здравеопазването обаче отрекоха и съобщиха, че сбед проверка на резултатите не са открити нарушения в здравословното състояние на бащата Дойчин Футеков, подал сигнала за живака, както и на неговия син.

Зам.кметът на Панагюрище съобщи, че до момента няма друг сигнал на отровени от живак хора.

Тревогата за живак в кисело мляко тръгна от сигнал в полицейското управление на Панагюрище, подаден от Футеков - старши. Според обясненията на мъжа, двамата със сина му консумирали млякото и към края на кофичката той забелязъл съмнителни примеси на дъното ѝ. Мъжът изсипал съдържанието и оприличил примесите на живак. След това се оплакал на лекарите и му били направени токсикологичните изследвания.

Млякото е марка "Топ милк" на бургаската фирма "Марси". Още вчера проверка на ХЕИ на място в производствената база на фирмата установи, че е невъзможно живакът да е попаднал в кофичката по време на производствения цикъл. Затова се заговори за умишлено действие. От магазинната мрежа в Панагюрище бяха иззети около 1000 кофички мляко от същата марка.

Днес от здравното министерство съобщиха, че още в понеделник от поставените под възбрана количества, включително и от млякото, от което са яли Футекови, са изпратени проби за анализ в токсико-химичната лаборатория на института по криминалистика и криминология към МВР. Резултатите показват отсъствие на живак в киселото мляко. Вчера проби са изпратени и в лаборатория на Националната ветеринарно-медицинска служба в София. Комисия е извършила и органолептична оценка на произволно избрани кофички мляко от партидата, при която не е констатирано наличие на чужди примеси в него.

Споделяне

Още от България