Здравното министерство очаква 5 млн. лева от актуализацията на бюджета

Държавата ще поеме инвитрото и интензивните грижи и ще субсидира малки болници от догодина

Таня Андреева, сн. БГНЕС

След евентуална актуализация на бюджета имам обещанието на финансовия министър и на министър-председателя, че пари за здравеопазване ще има. Аз се надявам поне още 4 -5 млн. лв. да бъдат дадени на Министерството на здравеопазването, обяви в петък здравният министър Таня Андреева.

“До месец май бюджетът на министерството е разходван, никой не е мислел за второто шестмесечие“, заяви тя.

Андреева обясни, че с част от парите от актуализацията ще започне изграждането на регистър за социално-значими заболявания и надграждането на националния регистър за новородени с модул за недоносени бебета и ще бъдат подпомогнати болници.

"Прави впечатление, че в последните години докато едни лечебни заведения са били свръхсубсидирани, други не са получавали нищо, като сред тях има големи и значими болници. Такива са болницата в Хасково, психиатричните болници също не са получавали нищо и положението там е много тежко, пари не са давани за детското отделение в Александровска болница за деца с белодробни заболявания, които са в стаи с мухъл и влага. Въобще има много неща, за които трябва да се погрижим", допълни Андреева.

От следващата година пък министерството ще поеме отново асистираната репродукция, интензивните грижи и ваксините, които от началото на тази година бяха прехвърлени на здравната каса.

“В момента даваме предложенията си и аз съм говорила с премиера и с финансовия министър основните дейности, които са държавна политика - репродукция, интензивни грижи, ваксини, да се върнат към Министерството на здравеопазването. Ще се предвиди ресурс за тях“, посочи тя.

“Поехме ангажимент и за субсидиране на по-малките общински лечебни заведения в отдалечените райони, което ще бъде осъществено през следващата година. За здравеопазване ще има пари, имам обещание“, каза още Андреева.

Тя участва в дискусия за репродуктивното здраве, по време на която съобщи още, че от септември, ще има реанимобил за транспортиране на недоносени деца. Министерството ще предостави 100 хил. лв. за оборудването му, които ще дойдат от икономии в министерството.

По време на дискусията стана ясно, че до май тази година са родени 400 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Като цяло жените в репродуктивна възраст намаляват, а 400 000 жени имат репродуктивни проблеми. Раждат се и много недоносени деца, чиято адаптация е много трудна.

“Когато се роди дете, за да се поеме то от личния му лекар, има административни проблеми, които пречат лекарят да го посети в рамките на 30 дни, а това е много важно. Детето трябва да бъде посетено бързо след раждането от личен лекар, особено ако то е недоносено“, съобщи националният консултант по асистирана репродукция д-р Атанас Щерев.

Националният консултант по неонатология доц. д-р Ралица Георгиева съобщи, че се чувства сериозен недостиг на неонатолози. “Проблем не е толкова броят на недоносените деца. Проблемите са организационни. Възрастта на неонатолозите е над 45 години. Това се отнася и до медицинските сестри и акушерките. Решенията са да се разширят възможностите за специализация“, каза тя.

Министър Андреева съобщи, че се работи по наредбата за специализацията на младите лекари и в нея ще има облекчения не само за неонатолозите.

Споделяне

Още от България