Здравното министерство очаква около 200 млн. лв. от данък "Вредни храни"

Готови са законовите промени, с които се въвежда данък върху вредните храни. С него ще бъдат облагани всички храни и напитки, съдържащи нездравословни дози сол, захар, трансмастни киселини, кофеин. Това съобщи здравният министър Петър Москов. По думите му предстои проектът да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Между 150 и 200 млн. лв. се очаква да бъдат годишните приходи от данъка върху вредните храни, ако ставката е 10%, са изчислили в МЗ. На етикетите ще бъде указано, че стоката не е полезна за здравето, така че човек да е наясно знае си купува.

"Става въпрос за храни с доказано вредности като сол, захар, кофеин. Тези храни по предвидения проектозакон трябва да бъдат обложени допълнително с акциз. Предвижданията са, че това ще доведе до приход от 150 - 200 млн. лв., които ще влязат в профилактика, в превенция. Основното е тези продукти, които нашите деца най-често ползват, да бъдат маркирани по специфичен начин и да има публична яснота за това, че са вредни. Когато има ясен знак, че това е вредно, то някак си получаваме и възпитанието да не го купуваме, защото го пише", разясни идеята д-р Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?