Здравното министерство отпуска допълнителни средства за 51 болници в отдалечени райони

Здравното министерство започва да отпуска субсидия за 51 малки общински болници в отдалечените региони, съобщи министър Таня Андреева.

За това са заделени 6 млн. лв. бюджетни средства, а списъкът с лечебните заведения, които ще получат допълнителни средства, е предложен от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

По думите на изпълнителния директор на сдружението Гинка Чавдарова, засега ще бъдат финансирани болниците, които обслужват няколко общини в радиус от 40 и повече километра.

Чавдарова цитира данни, според които близо един милион души живеят на 50 и повече километра от най-близката общинска болница.

Това не са всички болници, които се нуждаят от допълнително финансиране, но ресурсът е ограничен, допълни тя. По думите ѝ, има още седем болници, на които би следвало при първа възможност да се отпуснат допълнителни средства. Те също са посочени в предложението до Таня Андреева, която обеща в бъдеще критериите за включване в списъка да бъдат разширени.

Парите ще се разпределят за спешната помощ, извършвана в лечебните заведения – изследвания, спешни прегледи и др., тъй като тези дейности разходват най-голям ресурс в малките болници, а и често остава за тяхна сметка, когато се обслужват пациенти без здравни осигуровки, обясни здравният министър.

Тя допълни, че макар да има "ясни критерии" за усвояването на средствата, те ще се водят собствен приход на лечебните заведения и, ако останат, с част тях ще могат да се погасяват и дългове на дружествата.

Първият транш към малките болници се очаква да бъде в края на март и ще е за цялото първо тримесечие от годината. След това е предвидено парите да се изплащат всеки месец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?