Здравното министерство отрича да са отказвани спешни повиквания в ромски махали

Здравното министерство отрича да са отказвани спешни повиквания в ромски махали

Министерството на здравеопазването обяви, че няма спешни екипи, които да са отказвали да се отзоват на адрес в ромски махали, каквато информация изнесоха по-рано в четвъртък от партия "Зелените".

"По повод изнесената информация за отказани адреси в Ловчанци и Пещера заместник-министър Ваньо Шарков направи спешна проверка, в резултат на което Министерство на здравеопазването категорично заявява, че няма спешни екипи, отказали адрес", посочиха от ведомството.

Министерството е направило справка за конкретните случаи с директорите на спешните центрове в Добрич – д-р Огнян Господинов и на спешния център в Пазарджик – д-р Надка Пангарова.

За отказана спешна медицинска помощ в ромските махали в Пещера и Ловчанци сигнализираха в четвъртък от партия "Зелените" и обявиха, че това е в резултат на призива на здравния министър Петър Москов екипи на спешната помощ да не се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците.

"По повод събитията от последните дни смятаме за груба грешка емоционалното изказване на министъра на здравеопазването Петър Москов. Отказът от медицинска помощ и вменяването на колективна вина нарушават едновременно Конституцията на страната, Хипократовата клетва и общочовешките етика и морал. Имаме информация за откази от спешна помощ в ромски махали, където досега не е имало такива проблеми. Организацията "Амалипе" вече алармира, че в Пещера и на други места е имало такива откази. Ако тази информация наистина е вярна, е изключително притеснителна и не трябва да се стига до това", заяви съпредседателят на "Зелените" Петко Цветков, цитиран от Дарик радио.

Министерство на здравеопазването квалифицира поднесената на медиите информация като груб и тенденциозен опит за подвеждане на общественото мнение.

"Министър Москов дълбоко се надява че въпросната информация не е опит за саботиране работата на министерството и правителството, както и за всяване на излишно напрежение в обществото", казаха от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България