Здравното министерство отрича проблем с областните здравни карти

Министерството на здравеопазването отрече да е натрапвало представители на пациентските организации в комисиите, които изготвят областните здравни карти. Преди ден стана ясно, че пациентски организации оспорват в съда 11 заповеди на министъра на здравеопазването за това, че без да ги пита е определил техни представители в комисиите. На основата на тези карти впоследствие Министерският съвет трябва да утвърди Националната здравна карта – основен момент в преструктурирането на болниците.

От Федерация “Български пациентски форум“ твърдят, че в нарушение на Закона за лечебните заведения министърът на здравеопазването еднолично е определил представителите на организациите за защита правата на пациентите за участие в тези комисии. В член 24 от Закона за лечебните заведения е указано, че тези представители се излъчват от самите организации, а не се определят от министъра.

От здравното министерство обаче заявиха, че смятат подобни твърдения за неоснователни и подвеждащи.

Оттам уточниха, че съгласно закона с писмо до директорите на Районните центрове по здравеопазване (РЦЗ) от 16 август министър Борисова е разпоредила директорите на РЦЗ в срок до 19 август да представят в Министерството на здравеопазването поименния състав на определените от институциите представители. По този начин от министерството си измиват ръцете с регионалните си подопечни структури.

От министерството твърдят, че въз основа единствено на постъпилите от РЦЗ и съгласувани по места предложения, са издадени и заповедите на министъра на здравеопазването, с които е определен съставът на областните комисии по здравеопазване.

Ако съдът обаче сметне жалбата на пациентите за основателна, това би блокирало започването на работа по новата здравна карта от началото на следващата година. А именно върху нея са базирани основни моменти от готвените промени, като например колко болници в дадена област ще имат договор с НЗОК и по какви клинични пътеки.

В жалбата на пациентите са оспорени само 10 от общо 28, аналогични заповеди само поради това, че неправителствената организация, не разполага с останалите. Адвокатите на организацията ще поискат от Върховния съд служебно да изиска всичките 28 заповеди на министър Борисова и да ги отмени изцяло, тъй като са издадени в нарушение на правните разпоредби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?