Здравното министерство подновява е-търга, но само за онкомедикаменти

За останалите лекарства ще бъде обявена нова процедура след актуализиране на заявките от болниците

Здравното министерство подновява е-търга, но само за онкомедикаменти

Министерството на здравеопазването подновява електронния търг за медикаменти, но само за онкомедикаментите в болниците. За останалите лекарства след време ще бъде обявена нова процедура, след като болниците актуализират заявките си и им се даде възможност да включат нови групи медикаменти, съобщиха в четвъртък от ведомството.

"Причината търгът да продължи само за онколекарствата е, че това е едно от най-големите бюджетни пера на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)", казаха от министерството. Бюджетът на НЗОК за лекарства догодина ще е 1 млрд. лева, една трета от които са за онкомедикаменти.

Въпреки че търгът беше официално обявен през декември 2016 г., впоследствие беше спрян по настояване на фармацевтичния бранш като една от причините беше да се направят корекции по самата платформа. След като обжалванията на процедурата бяха отхвърлени, през лятото на тази година търгът трябваше да бъде подновен, но се оказа, че това не се случва по други причини.

В началото на октомври здравният министър Николай Петров съобщи, че е-търгът не може да стартира заради неизряден договор с фирмата, разработила електронната платформа.

По думите му платформата е била приета и платена от предшественика му Петър Москов във вид, в който не може да функционира. Петров дори допусна, че може да се стигне до прекратяване на договора и обявяване на нова поръчка.

В последствие обаче последваха преговори между министерството и фирмата разработчик "Контракс", при които явно е постигнато съгласие, за да може търгът за онколекарствата да бъде обявен.

Електронната платформа за търговия с лекарства цели да осигури прозрачна процедура, чрез която централизирано да бъдат купувани големи количества медикаменти за болниците и съответно да бъдат постигани по-ниски цени.

Процедурата на е-търга следва Закона за обществените поръчки, но се провежда на специално създадената за целта електронна платформа, където дистрибуторите трябва да качат офертите си и чрез прозрачно "наддаване" могат да променят цените си.

В края на процедурата здравното министерство ще сключи договори с петимата дистрибутори, дали най-ниска цена за дадена позиция. След това всяка болница ще си купува нужните лекарства от тези дистрибутори на договорените цени, а при постигане на допълнителните отстъпки и на по-ниски.

По данни на здравното министерство болници със сравнително еднакви обеми на работа купуват едни и същи лекарства с разлики в цените между 200% и 300%.

Някои лечебни заведения купуват медикаменти над пределните законови цени в позитивния списък и така настъпват загуби за стотици хиляди левове.

Споделяне

Още по темата

Още от България