Здравното министерство поема мащабен пакет от услуги за майките и децата

Започва кампания срещу отлива от задължителните ваксини

Здравното министерство поема мащабен пакет от услуги за майките и децата

Здравното министерство започва изпълнението на мащабна програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще бъдат осигурени безплатни медицински грижи, изследвания и прегледи за децата и майките. Това обяви здравният министър Петър Москов в понеделник.

Програмата до края на годината е финансирана с 2 млн. лева, като е осигурено финансиране и за следващата година, каза Москов.

28 центъра за деца с хронични заболявания в цялата страна

За комплексното обслужване на деца с хронични заболявания и увреждания в 28-те областни болници в страната ще отворят врати специализирани центрове с медицински специалисти, включително и психолози. За всяко дете екипът от специалисти ще изготвя терапевтичен план. "Семействата вече няма да търсят собствен път за справяне с проблемите, а се осигурява абсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници", заяви Москов.

Новите центрове към областните болници ще събират данни за регистър за децата с хронични заболявания.

В университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и др. пък ще бъдат разкрити високо специализирани центрове за лечение на диабет, онкохематологични заболявания и др, където децата ще бъдат насочвани за консултации, изследвания и др. без да е необходимо да бъдат непременно хоспитализирани, както е сега.

Скринингът на слуха и за ретинопатия при новородени се финансира напълно

Ще бъдат финансирани напълно неонаталния слухов скрининг на новородените и скрининга за ретинопатия. Това засяга около 800 недоносени деца годишно с тегло под 1500 грама.

Освен това изследванията, направени в други градове на страната, ще има възможност да се консултират с водещи специалисти в София.

Педиатрите ще бъдат обучавани за ранно откриване на аутизъм

Започва и обучение на педиатрите за ранно откриване на аутизъм при децата до 3 години. "За да може това, което сега се открива случайно, да стане системен подход", каза още Москов.

Към всички Регионални здравни инспекции пък ще действат групи, които ще анализират причините за детската смъртност.

Напълно ще се поеме биохимичният скрининг на бременните

Изцяло ще се финансира биохимичният скрининг на бременните жени, за който сега те плащат от джоба си и който определя риска детето да се роди със Синдрома на Даун и други вродени аномалии.

Досега бяха покривани само реактивите за изследването, уточни Москов.

Здравното министерство тръгва срещу антиваксърите в Интернет

Освен това министерството започва масирана кампания за ползите от ваксинопрофилактиката. Причината е увеличаващият се брой родители, които отказват да ваксинират децата си.

"Самият факт, че преди две години имахме епидемия от морбили и че се появяват заболявания, които в развития свят са отдавна забравени, означава, че това е реален проблем", коментира Москов.
"Когато не знам нещо, моят страх надделява. Държавата е длъжна да даде отговорите на разбираем език. Когато в интернет се появи чист идиотизъм, лекарите считат, че не е нужно да отговарят. Напротив. Нужно е", коментира Москов и се зарече занапред тези митове да бъдат развенчавани.

Споделяне

Още по темата

Още от България