Здравното министерство проверява случая с починалото четиримесечно бебе

Министерството на здравеопазването (МЗ) започна проверка по случая с починалото бебе в столичния квартал „Факултета”, съобщиха от министерството във вторник.

В понеделник от фондация "Романи Бахт" обявиха, че четиримесечният Митко Славейков е починал в резултат на отказана медицинска помощ, заради което от организацията ще заведат дело.

По първоначални данни от аутопсията детето е починало от тежък бронхиолит, заявиха от МЗ. Заболяването е особено тежко при кърмачетата, тъй като протича с тежки засилващи се дихателни затруднения, които детето на тази възраст не може да компенсира, съобщават от ведомството.

МЗ категорично отхвърля информацията, разпространена от “Романи Бахт”, че родителите повече от три часа са търсили медицинска помощ.

Сигнал за посиняло и задушаващо се дете е получен в Спешния център към 14,02 часа, но изпращането на линейката се е забавило, защото не е имало нито един свободен екип. Спешен екип се е освободил чак 40 минути след обаждането. Когато екипът е пристигнал на адреса, там я нямало никой, тъй като родителите за завели детето на преглед в “Лекари без граници”.

В 14,47 часа е получен втори сигнал от центъра „Лекари без граници” за дете с тежка дихателна недостатъчност. Изпратеният екип с реаниматор е пристигнал след 12 минути, но при направена електрокардиограма е констатирал смъртта

Притеснителен е фактът, че родителите не са имали достъп до детето си за 20 минути в поликлиниката, а след това е повикана линейка и полиция, каза за Mediapool Михаил Георгиев, председател на "Романи Бахт".

Още повече, че във вторник сутринта родителите са били извикани на разпит в полицията, без да имат време да конституират адвоката си, уточни той.

Георгиев допълни, че причините за смъртта все още се изясняват, но има съмнения и за грешно лечение.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?