Здравното министерство се захваща да ограничи пушенето на наргиле

Здравното министерство се захваща да ограничи пушенето на наргиле

По инициатива на Министерството на здравеопазването ще се сформира междуведомствена работна група, която да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Темата стана актуална след убийството на 11-годишно момиче в началото на седмицата след спор с по-голямо момче за пушене на наргиле. Трагичният инцидент провокира дебат около здравословните последици от добилата популярност сред младежите практика.

Първата работна среща по проблема ще се проведе на 30 август с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, храните и горите, на образованието и науката, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема.

Заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от МЗ обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде ползвана при разработването на мерките.

След приключване дейността на работната група МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?