Здравното министерство се зарече да сложи край на доплащането в болниците

Линейките в София ще идват навреме, а заплатите в спешната ще се вдигат, обеща Таня Андреева

Таня Андреева, Сн: БГНЕС

Край на доплащането на здравните услуги от осигурените пациенти обеща министърът на здравеопазването Таня Андреева пред бТВ в неделя. По думите ѝ, след провеждането на реформите, предвидени от екипа ѝ, ще намалее процентът на доплащането в лечебните заведения, който, според доклада на Световната банка, у нас е много висок – 6%.

Според Андреева обмисляните реформи ще сложат край и на "надлъгването" на търговете за лекарства. Няма да бъдат доволни тези, които внасят в страната дадени медикаменти на стойност 5 лева, а ги продават след това на търговете в лечебните заведения с 20 пъти по-висока цена, обеща здравният министър.

Ръководеното от нея министерство вече разполагало с "разписана концепция как да се случват нещата в спешната помощ". Андреева подчерта, че този път планът за действие не е разработван от администратори, а от медици, затова и мерките от нея се очаква да бъдат по-ефективни.

Линейките в София вече ще идват навреме

Линейките в София вече няма да тръгват само от Сточна гара, както досега, а от няколко различни точки в града, предвижда реформата в спешната помощ. Ще бъде създадена и директна връзка в центъра, където да могат пациентите да бъдат приемани веднага без забавяне, обясни министър Андреева.

Мерките за заздравяване на спешната помощ предвиждат още преоборудването на спешните центрове, закупуването на нови линейки и изграждането на т. нар. национални комплекси по спешна помощ.

Това ще бъдат звена, които ще бъдат регионално разпределени с директна връзка с център 112, обясни Андреева и добави, че към момента дежурните диспечери в екипа на централата не могат нито да дадат съвет, нито компетентно да насочат към един или друг специалист, който веднага да се включи. Според нея обмисляните регионални центрове на спешната помощ ще бъдат в състояние по-адекватно и бързо да насочват пациентите към най-подходящите за тях звена и специалисти.

Спасителните мерки за спешна помощ ще струват на държавата около 20 млн. лв. Тези пари са предвидени в бюджет 2014, това е един от основните приоритети в здравеопазването на това правителство, предвидени са и ние ще го направим, зарече се Андреева.

Министърът обеща и десетпроцентното увеличение на заплатите в спешната помощ от 1 януари да не остане единственото за годината. Очаква се възнагражденията на медиците да се вдигнат още веднъж през втората половина от 2014.

Успоредно с повишаването на заплатите, ще се работи и върху повишаването на квалификацията на работещите в спешната помощ, които, по думите на министъра, нямат възможност да специализират заради натоварения си график. Според Андреева създаването на отделен режим за специализация за спешните медици ще ги стимулира да повишават квалификацията си. Обмисля и да бъде дадена възможност на лекари от други лечебни заведения да дават дежурства в спешната помощ.

ДПС и БСП спорят колко фонда да си поделят здравните вноски

Продължава да цари неяснота около промяната на здравно-осигурителния модел в страната, който цели да облекчи работата на закъсалата национална здравна каса. Темата предизвика разгорещена дискусия в края на миналата седмица, след като Андреева спомена на пресконференция само един от предполагаемо "множество" варианти за действие. Идеята, която министърът сподели, бе създаването на частни здравно-осигурителни фондове, на които да се превеждат два от общо осемте процента здравни вноски на гражданите (или една четвърт от сегашните приходи от вноски в НЗОК - бел. ред.).

По думите на Андреева, това е единственият въпрос от здравеопазването, по който има леко разминаване във вижданията на коалиционните партньори. Все още се дискутира до каква степен трябва да се "демонополизира" НЗОК.

В коментар от петък вечерта председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер припомни, че партията на Местан винаги е била застъпник за система, базирана върху възможно най-голям брой конкуриращи се помежду си фондове.

Тепърва предстои да се излъчат трите варианта за нов здравно-осигурителен модел, които правителството ще предложи на обществено обсъждане най-вероятно през ноември.

При всички положения обаче критериите ще бъдат "максимално високи, за да може не всеки да бъде полакомен да се появи на пазара и да работи със здравно-осигурителните вноски на пациентите", обеща Андреева.

Споделяне

Още от България