Здравното министерство ще поднови електронния търг за лекарства

Здравното министерство ще поднови електронния търг за лекарства

Заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обнови позитивния лекарствен списък в електронната платформа за осигуряване на медикаменти за болниците.

Актуализирането листата е във връзка с приключили обжалвания на обществената поръчка за електронната система пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, като подадените жалби са отхвърлени и от двете институции.

Възобновяването на процедурата се състоя в здравно министерство, а на него присъстваха ангажираните с търга експерти от институцията, представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти и представители на “Контракс“ – фирмата-разработчик на софтуера за платформата.

Към момента 145 лечебни заведения са подали заявка на медикаменти през системата, а обявените лекарствени позиции по международно непатентно наименование (INN) са 763.

През декември здравното министерство обяви електронен търг за лекарства за 1.2 млрд. лева, който целеше да осигури медикаменти на възможно най-ниски цени за болниците за следващите две години. Процедурата обаче беше обжалвана, а фармацевтични компании се оплакаха от неточности в нея.

Сега, когато жалбите са окончателно отхвърлени, МЗ ще поднови търга.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?