Здравното министерство системно е жертва на фалшиви сайтове и новини

Здравното министерство системно е жертва на фалшиви сайтове и новини

Министерството на здравеопазването системно се оказва жертва сайтове, фалшифициращи интернет страницата му и тиражиращи фалшиви интервюта с министър Николай Петров с цел продажба на продукти срещу паразити.

Само в последните две седмици се е наложило Министерство на здравеопазването два пъти да изпрати сигнали до директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ Главен комисар Ивайло Спиридонов и до комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП за фалшифициране на електронната страница на министерството. Сигнал е подаден и до главния прокурор.

“Имаме уверението на компетентните институции, че своевременно са предприети всички законови действия за идентифициране на източниците и подвеждането им под отговорност“, заявиха от здравното министерство.

"МЗ призовава гражданите да бъдат особено бдителни към интернет страници - “двойници“ на официалния сайт на институцията.
Сайтове като http://livesbloggz.com/fito-balt/bg/minzdrav/; http://www.hotblogus.com/paraziti/ministrbg/index.html?uclick=xs5m37a9dz; http://blogonew.ru/lp/sustav/hondrocream-dikul-bg/?uclick=1zh9m7
съдържат категорично невярна информация и правят внушения, които са подвеждащи за потребителите и опасни за здравето на гражданите. Министерството, политическият кабинет на министър Николай Петров и служители на ведомството не промотират и рекламират каквито и да било продукти и стоки", заявиха от министерството.

В едно от фалшивите интервюта с министър Петров например се внушава, че София заема водеща позиция в класацията по заразени с паразити, които водят до сериозни заболявания, след което се препоръчва конкретен продукт за унищожаването им. Следват и фалшиви коментари от хора, които уж са използвали продукта и са доволни от него.


От здравното министерство напомнят, че официалният сайт на институцията се намира на интернет адрес http://www.mh.government.bg/bg/ и призовават всеки гражданин, натъкнал се на фалшив сайт на институцията, да подаде сигнал на имейл адрес: [email protected] или да се обърне към компетентните органи.

Това не е първият път, в който министерството става жертва на фалшиви сайтове и новини. През януари подобен сайт публикува интервю уж с ръководителя на Националния център по заразни и паразитни болести, кръстен от авторите на фалшивата страница Евгени Николаев Морозов и в него отново се плашеха хората със смъртоносни паразити.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?