Здравното министерство спестява 2 млн. лв. от чиновниците с няколко заплати

Здравното министерство ще спести 2 млн. лева до края на годината като намали броя на чиновниците, участващи в комисии, ореже възнагражденията им и спре порочната практика да взимат по няколко заплати - от трудов и от няколко граждански договора. Това съобщиха от ведомството във вторник.

В края на май финансовият министър Симеон Дянков обяви, че чиновници от здравното министерство са получавали по две, три и дори четири заплати месечно. Схемата се прилагала, като служителите имали един основен трудов договор със здравното министерство, а останалите приходи заработвали на граждански контракти.

Справка показала, че държавните служители в Министерството на здравеопазването са 400, а работещите на граждански договори са 509. Анализ на справката показал, че хората на граждански договор имат и трудов. По думите на Дянков така един чиновник си докарвал по 3-4 заплати за работа, която влиза в щатната му характеристика. Парадоксално било, че гражданските договори били за консултантски дейности, свързани главно с разработването на проекти и програми, финансирани с евросредства, а до момента здравното министерство не е усвоило и лев от ЕС.

След направена ревизия, от министерството съобщиха във вторник, че са прекратени всички граждански и втори трудови договори на служители на министерството за дейности, които са включени в длъжностните им характеристики. Прекратени са и договорите на външни експерти, наети за дейности, които не са належащи за момента.

Здравният министър Анна-Мария Борисова е намалила броя на членовете в комисиите до възможния минимум, там където това е било от компетенциите ѝ. Броят на членовете на всички технически звена към тези комисии също е бил значително намален, като някъде това намаление е с над 50 %.

За някои от комисиите, които са към Министерския съвет обаче редуцирането на състава трябва да стане с решение на кабинета, с което да се изменят нормативните актове за създаването на съответните органи.

От здравното министерство съобщиха, че е бил уеднаквен размерът на възнагражденията на председателите и членовете на всички комисии, “като е сведен до най-ниския“. Така например ако за участие в комисия е предвидено да се получава възнаграждение от 30 до 50 лева, вече всички членове на комисии ще взимат по 30 лева.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?