Въпреки смекчената позиция на премиера

Здравното министерство стои твърдо зад пълната забрана за пушене на закрито

Министърът на икономиката е склонен на “определена гъвкавост“

Здравното министерство стои твърдо зад пълната забрана за пушене на закрито

Здравният министър Десислава Атанасова се обяви против отмяната на пълната забрана за пушене на закрито и замяната ѝ с по-либерален режим. Преди ден премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че ако депутатите преценят, могат да заменят режима с по-лек. Това е значително смекчаване на позицията му от 1 юни тази година, че "който пуши в заведение, е простак".

 

В момента в парламента има внесено предложение от независими депутати за разрешаване на тютюнопушенето след 22 часа. Предложението ще бъде обсъдено за първи път през тази седмица в парламентарната здравна комисия.

“Не сме склонни на никакъв компромис. Аз като здравен министър няма да подкрепя да се разреши отново да се пуши в закрити обществени места. Не следва да противопоставяме бизнеса и здравето и да коментираме какви са загубите на бизнеса и на заведенията вследствие на забраната. Може да коментираме какви са разходите за здравеопазване, какви са разходите за онкология, какви са разходите за лекарства, какви са разходите за лечение на сърдечно-съдови заболявания, тоест двете неща изобщо не са съпоставими“, коментира Атанасова пред БНТ.

Борисов отстъпва за забраната за пушене

Из интервю на премиера пред бТВ

Водеща: Ще одобри ли партията, чийто лидер сте, отмяна на тоталната забрана за тютюнопушене? Ресторантьорите вече плашат с бойкот. Трима депутати, ако не греша, поискаха да се отмени това решение и да се върне старата правна норма.

Б. Борисов: Моето мнение по темата е категорично. Едно време се пушеше в самолетите, пушеше се в градския транспорт. Сега, ако някой запали цигара там, това би било много лошо възпитание. Всички биха. . .

Още


Тя съобщи, че от 1 юни, когото влезе в сила забраната, до 30 ноември са извършени 116 000 проверки на 112 000 обекта, като са издадени 1665 предписания, 390 акта и са констатирани 240 наказателни постановления. Стойността на наложените наказания е 104 300 лева.

Справките, които всяка седмица Атанасова получава, говорели, че забраната се спазва. “Общо взето, смятам, че 244 наказателни постановления наистина не са много, което ми говори, че забраната се спазва“, посочи тя.

Министърът на икономиката Делян Добрев обаче коментира, че е “склонен на определена гъвкавост“, тъй като отговаря и за туризма. “От друга страна, министърът на здравеопазването е против каквато и да е гъвкавост по тази тема. Народното събрание е за това, да води дебат и да вземе най-правилното решение с консенсус", каза Добрев.

Той съобщи, че в понеделник ще има среща със собствениците на хотели и ресторанти, за да чуе дали техните клиенти са се "нагласили с новия закон, дали свикнаха с разпоредбите или има сериозен спад на оборотите".

“От това, което предварително знам от хотелиерите и ресторантьорите, е, че те наистина чувстват спад в оборотите заради забраната. Много от тях се адаптираха, като пред ресторантите изнесоха отоплителни уреди на газ. Въпреки всичко се чувства спад“, посочи той. По думите му промяна в пълната забрана за пушене на обществени места може да влезе за обсъждане и да се приеме от депутатите още преди предстоящите празници.


Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова коментира, че ресорната комисия не би трябвало да подкрепи либерализирането на режима.

“Нашите аргументи са за защита на здравето на нацията, за промяна на модела на поведение на младите българи, за ограничаване на вредите и заболяванията, които е доказано, че се предизвикват от тютюневия дим. Така че комисията по здравеопазване смятам, че трябва да заложи на здравните аргументи и да държи на забраната за пушене. В тези наши намерения ние сме подкрепени от Световната здравна организация със специално писмо, от Европейския комитет по здравеопазване... Така че в международен план една здравна комисия на българския парламент не би била с добър имидж, ако приеме с лека ръка бизнес аргументите срещу здравните аргументи. Но в Народното събрание има 240 народни представители техните мнения и гласувания по този законопроект ще са решаващи и наистина в първо четене в зала ще разберем каква е настройката на цялото общество, защото би следвало народните представители да изразяват мненията на своите избиратели“, заяви Дариткова пред “Фокус“.

“Притеснена съм от отношението на българското общество към забраните и от начините да се търсят вратички и изходи от това положение. Ако ние сме склонни в Европа и другите страни, където пушенето е забранено да се държим като европейци, а в собствената ни страна законът е врата в полето, както сме свикнали клиширано да упоменаваме... Още по-обезпокоена съм от агресивното отношение на някой пушачи, защото съм чувала разкази на семейства с деца, които си позволяват да отидат на заведение и да се пуши на съседната маса с разрешението на собственика и при забележка да се следят повече правата на пушачите, отколкото на семействата с деца, които са решили да посетят това заведение“, каза Дариткова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?