Здравното министерство успокои, че децата на бежанците се ваксинират

Здравното министерство успокои, че децата на бежанците се ваксинират

От здравното министерство опровергаха твърденията на вирусолози, че страната ни е пред сериозен риск, тъй като децата на бежанците масово не са ваксинирани. Директорът на дирекцията за профилактика на болестите към МЗ д-р Радосвета Филипова обясни в петък пред БНР, че децата на бежанците, които влизат в България, се ваксинират и този процес не е спирал от началото на бежанската вълна.

“Заповедта за имунизиране на всички деца до 15 години, които са навлезли на територията на страната е още от октомври, 2013-та година“, посочи тя.

Децата се имунизират срещу доста заболявания, които са опасни и могат да се предотвратят с ваксини.

Според д-р Филипова профилът на бежанците от първата вълна през 2013-2014-та година досега много се е променил

“Тогава почти 20% от влизащите бяха деца и всички казваха, че са от Сирия. Дори и да имаха документи, те криеха тези документи. Трудността беше те да бъдат убедени, че ако имат документи за извършени имунизации, трябва да ги покажат, за да бъдат продължени. В Турция има създадена много строга организация и всички се обхващат с ваксини. Сега децата, като общ процент, намаляват, навлизат повече възрастни, предимно млади мъже, на които имунизационния статус е неизвестен и те не са от Сирия. Не мога да кажа, че рискът намалява. Те също крият имунизационния си статус, ако имат такъв“, посочи тя.

Опасност от епидемии сред бежанците няма, каза заяви Филипова.

“До момента разполагаме с петвалентна ваксина за децата у нас, която обаче ще стигне само до края на годината, затова се търсят още ваксини от Турция“, заяви Филипова.

“Надявам се да има нови количества и те да задоволят нуждите и след нова година, като Министерството на здравеопазването ще обяви нов търг, на който евентуално да се явят отново фармацевтични фирми и дистрибутори“, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?