Здравното министерство успокои, че няма да продава спешни отделения

Ваньо Шарков: Няма конкретен списък с болници, готвени за приватизацията

Ваньо Шарков. Снимка: БГНЕС

Не се подготвя приватизация на спешни отделения, увери в понеделник зам.-здравният министър Ваньо Шарков по повод спекулациите около промените в Закона за лечебните заведения, които предвиждат изваждането на държавни болници от забранителния за приватизация списък.

Той заяви, че няма конкретен списък с болници, които се подготвят за приватизация. Шарков изрази скептицизъм, че някой би тръгнал към продажба на "Пирогов" и посочи, че спешните отделения са държавна отговорност.

"Ако влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да прави нови", коментира Шарков.

"От 2001 година, когато беше забранена приватизацията, досега има построени над 100 болници, но нито една от тях не е общинска или държавна", посочи Шарков. Той заяви, че в съществуващите лечебни заведения ще могат да се приватизират отделни отделения от различни инвеститори.

Той увери, че както е записано в закона, в приватизираните болници ще се запази лечебната дейност.

Той даде пример, че в момента една общинска болница се приватизира и инвеститорът влага в нея 56 млн. лева.

Промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи приватизация на държавни болници, бяха приети миналия четвъртък на първо четене от парламентарната здравна комисия, но сред депутатите от почти всички партии има опасения по тази тема и смятат, че все пак някои болници трябва да останат в забранителния списък.

В предлагания закон е заложено изискване купувачът задължително да запази всички лечебни дейности след приватизацията, освен това е нужно изрично решение на принципала – Министерския съвет или Общинския съвет, за продажба на дадена болница. Предвижда се още персоналът и наемателите на болницата да имат право да са първи купувач при интерес от тяхна страна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?