Здравното министерство в недоумение от недоволството на лекарите в психиатриите

Здравното министерство в недоумение от недоволството на лекарите в психиатриите

Здравното министерство обяви в събота, че прави всичко възможно за решаването на проблемите на психиатричните болници и  "буди недоумение" защо лекарите недоволстват.

Преди ден на среща в Раднево директорите на 12-те психиатрични болници в страната сигнализираха, че липсата на кадри застрашава живота и здравето както на пациентите, така и на персонала в лечебните заведения.

Те поискаха повече средства, така че да осъществяват работата си в нормални условия и да попълнят липсата на кадри. Според здравното министерство обаче не бивало  в обществото да се създава невярната представа, че ведомството не прави нищо. От обясненията обаче така и не става ясно какви конкретни ангажименти са поети и изпълнени от страна на министерството.

"Проблемите на държавните психиатрични болници са сред въпросите, с които новият екип на министерството е ангажиран още от първите седмици на своето управление. Не е вярно, че министерството не предприема действия за решаването на проблемите", се казва в съобщение на министерството.

Оттам посочват, че  финансовото състояние на лечебните заведения  вече е било обсъдено и ресорният министър Десислава Атанасова е информирала в лични срещи всеки от директорите на психиатричните болници за възможностите за капиталови разходи през 2012 година. "Разяснено е, че министерството прави допълнителни разчети с оглед увеличаване размера на възнагражденията в 12-те болници за сметка на собствени ресурси, тъй като в бюджета за тази година разходи за увеличение на възнагражденията не са предвидени", заявяват от здравното министерство.

"При обсъждането на Колективния трудов договор в отрасъла, ведомството ясно е заявило, че тези възнаграждения е необходимо да достигнат фиксираните нови нива, разписани по този договор", посочват още от министерството.  Подписаният Колективен труд договор обаче предвижда увеличение единствено на минималните стартови заплати на лекари и сестри.

От министерството коментираха, че допълнителни възможности давал и Норвежкият финансов механизъм, в който една от одобрените приоритетни области била тъкмо психичното здраве. "По този механизъм има заделени сериозни средства не само за подобряване на материално-техническата база на психиатричните болници", коментират от министерството.

"Всички тези факти доказват, че здравното министерство търси в атмосфера на диалог и прозрачност всички възможности за решаване на проблемите на държавните психиатрични болници", се казва още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България