Здравното министерство започва сливане на болници

Шефът на "Иван Рилски" Дечо Дечев е първият, който се прости с директорския пост, персоналът се вдигна на протест в негова подкрепа

Здравното министерство започва сливане на болници

Министерството на здравеопазването започва сливане на болници с цел да съкрати административните им структури и разходите за тях.

От министерството съобщиха в петък, че е започнала процедура по сливане на университетските болници "Свети Иван Рилски" и "Александровска“. Заради това директорът на "Иван Рилски" Дечо Дечев е освободен от длъжност.

Зад отстраняването си обаче Дечев видя "личен мотив", а не "реформа", а персоналът на болницата излезе на протест в негова подкрепа.

Другото започнало сливане е на Детската онкохематология с болница "Царица Йоана – ИСУЛ“, които така или иначе се намират в една сграда.

От министерството правят анализ на всички възможности за оптимизиране на административните апарати. "Навсякъде, където може да се намали административната тежест от управлението на болници, това ще бъде направено", коментираха оттам.

Миналата седмица здравният министър Петър Москов обяви, че е приключила работата по промените в Закона за лечебните заведения и задължителната здравна карта, която ще определи от колко и какви болници има нужда по места и само те ще бъдат финансирани от здравната каса. Предстои проектозаконът да бъде гледан от Висшия медицински съвет, да бъде публикуван за обществено обсъждане, след което да бъде гласуван от кабинета и да влезе в Народното събрание.

В страната има десетки примери на болници, които делят общи сгради, двор или са в непосредствена близост една до друга, но са отделни болнични структури и имат собствени администрации, дублираща се апаратура и отделения и в същото време недостиг на персонал във всяка от тях.

Въпреки това досегашните опити за такива сливания са съпроводени със съпротива от персонала, протести и се случват трудно. Повече от две години отне сливането на университетската и областната болница в Стара Загора в първия мандат на ГЕРБ.

Дечев подозира, че зад отстраняването му стои личен мотив, а не реформа

Отстраненият от директорския пост в "Свети Иван Рилски" д-р Дечо Дечев подозира, че зад освобождаването му има личен мотив, а не е свързано със започналото сливане на болници.
Дечев беше единственият директор на държавна болница, който подкрепи протестите на частни и общински болници на 7 април срещу новата методика, по която здравната каса финансира болниците и наложените им лимити.

"Тезата, която се тиражира в медиите, че това е било във връзка с предстоящото обединение между 2 болници, меко казано звучи наивно поради простата причина, че такова сливане няма. Това, че някой иска да направи такова сливане е негово право, но в правния мир такова до момента няма и то може да стане факт, единствено ако се приеме от Министерския съвет. Ако причината за моето махане е бъдещото обединение, защо съм единственият, който е махнат сега? Защо на мое място се назначава нов директор? По никакъв начин обяснението не кореспондира с реалността", заяви в петък Дечев пред БНР.

Той допълни, че за разлика от други болници с лоша финансова дисциплина, ръководената от него е в добро състояние и миналата година е внесла 400 000 лева данък печалба в държавния бюджет.

"Чисто теоретично е добре, когато има две болници, чиито дейности взаимно се допълват, те да бъдат обединени. Когато болниците се конкурират като дейност, както е нашата с Александровска – ние имаме 5-6 клиники, които ги има и при нас, а ги има и в Александровска – на какъв принцип и кой ще прецени коя от тези клиники ще остане водеща. Питам също защо само преди четири месеца същият този министър ни разреши нови дейности, касаещи онкология, онкохематология и хирургия, които ги има в Александровска болница", каза Дечев. Той допълни, че болницата е инвестирала над 3 млн. лева собствени средства в тези дейности.

В подкрепа на Дечев персоналът на болницата излезе на протест в петък и се обяви твърдо против сливането. Работещите в клиниката са направили подписка в защита на Дечев и заплашват да продължат протестите си пред Народното събрание.

Споделяне

Още по темата

Още от България