Зеехофер решен да не отстъпи пред Меркел по казуса с мигрантите

Австрия е готова да връща бежанци веднага след Германия

Зеехофер решен да не отстъпи пред Меркел по казуса с мигрантите

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер няма да отстъпи в спора между него и канцлера на Германия Ангела Меркел за имиграционната политика на страната, заявява той в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Зеехофер подчертава, че е решен да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС, освен ако бъде намерено друго приемливо решение.

По думите му би било изключително необичайно за Меркел да използва политическата си власт за налагане на вето на плановете му.

"Няма да позволим това да се случи", добавя той, подчертавайки, че канцлерката е направила голям въпрос от нещо дребно.

Острият спор за миграцията между Християнсоциалния съюз (ХСС) на Зеехофер и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел избухна тази седмица. ХСС иска от началото на следващия месец да започне да връща на границата всички бежанци, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС. Германски депутати смятат, че планът може да доведе до разпадане на коалиционното правителство.

Интервюто днес идва само ден преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, на която централна тема е именно миграцията.

"Ако срещата на върха на ЕС не донесе ефективни решения, вече регистрираните в друга страна от ЕС мигранти ще бъдат връщани", заяви председателят на ХСС, подчертавайки обаче, че никога не бил предлагал пълно затваряне на границата.

По-рано през деня австрийският министър на културата Гернот Блюмел поиска "затягане на граничния контрол в ЕС и изграждане на приемни центрове извън Европа".Това е и тезата, която преди ден премиерът Бойко Борисов сподели пред депутатите в Народното събрание, призован да дойде в парламента от БСП. Спорес австриеца "не всеки, който се качи на плавателен съд в северна Африка, трябва да получава автоматично "билет за Европа", каза министърът.

Междувременно австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе заяви пред местното издание "Остерайх", че Австрия има готовност на минутата да започне да връща бежанците обратно в момента, когато подобна мярка бъде взета от Германия.

"Това ще бъдат последствията и всяка една държава ще трябва да постъпва по този начин. Ние имаме готовност за деня "Х" по нашите граници. Вътрешният ни министър Херберт Кикъл взе необходимите мерки още преди няколко месеца. Ние сме напълно готови", казва още Щрахе.

Според него за подобно нещо е "необходима и воля". Вицеканцлерът смята, че по този начин "Шенген" в известна степен ще бъде сложен настрани, но "това е единственият начин "Шенген" отново да влезе в сила. "Ако германският министър Зеехофер сложи "Шенген" извън закона, тогава и останалите държави ще трябва да направят същото", подчертава австрийският вицеканцлер.

По темата "миграция" днес се изкава и италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини.

“До една година ще стане ясно, дали единна Европа ще се запази“, прогнозира той. Салвини подчертава, че Италия повече не може да приема мигранти. “Не можем да приемем нито един човек. Напротив, бихме желали да изпратим някъде другаде някои от тях“, добавя той.

Споделяне

Още от Свят