Зелена Стартъп Универсиада събира студенти от четири университета

Записването в надпреварата между ТУ, СУ, УНСС и УАСГ е до 31 октомври

Зелена Стартъп Универсиада събира студенти от четири университета

Студентите от 4 университета ще могат да участват в първата в България Start-UP Универсиада – предприемаческо състезание за млади хора със зелени креативни идеи.

Надпреварата, организирана от мрежата за чисти технологии "Клийнтех България" с подкрепата на "Клъстер Клийнтех България", дава възможност за участие на всички възпитаници на Техническия университет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Университета за национално и световно стопанство и Университета по строителство, архитектура и геодезия. Независимо от формата на обучение и дали са на ниво бакалавър, магистър или докторант.

Студентите ще се състезават за безплатно участие в майсторския клас Business Models for Climate Change Technologies and Innovation, организиран от Climate-KIC във Валенсия, Испания през декември 2016 на стойност 1500 евро.

Победителите в Start-UP Универсиадата ще получат и шанса да се включат в акселераторската програма на Climate-KIC Bulgaria през 2017 г. с подкрепа на стойност 10 000 евро. Освен това, в университета на спечелилия първото място екип през 2017 г. ще бъде създадена пре-акселераторска програма.

Второто и третото място в надпреварата ще осигурят на заелите ги екипи достъп за развитие на бизнес идеите им в споделеното работно пространство на "Клийнтех България", както и допълнителни материални награди.

За да участват в първата у нас Start-UP Универсиада, студентите от въпросните 4 университета ще трябва да сформират екип и да изготвят видеопрезентация с тяхно решение за справяне с климатичните промени в следните cleantech области:

- Urban Transitions: Умни и устойчиво развиващи се градове;

- Sustainable Production Systems: Оптимизация на процесите към "зелено" производство;

- Sustainable Land Use: Околната среда не е даденост – как да предпазим почвата, водата и въздуха, за да можем да им се радваме по-дълго.

Видеопрезентацията, не по-дълга от 3 минути, трябва да дава информация за идеята/мечтата наeкипа за стартиране на бизнес в някоя от гореописаните сфери; за опита на членовете на екипа; за целите на бизнес идеята; за потребителската стойност на продукта, както и за пазарния потенциал на идеята.

Екипът на "Клийнтех България" ще подготви всеки един от участниците, осигурявайки му полудневно обучение на тема cleantech предприемачество в университетите на студентите, така че те да могат да приложат наученото в своята видеопрезентация. След като изпратят видеопрезентацията си, трите най-добри проекта от всеки университет ще бъдат селектирани, като на 5 декември ще имат възможност да се изправят един срещу друг на финален словесен спаринг на живо пред експертно жури.

Ето и основните дати, важни за желаещите да участват в Start-UP Универсиадата:

- До 31 октомври – записване на cleantech.bg;

- От 1 до 4 ноември – въвеждане в cleantech-предприемачеството;

- От 4 до 15 ноември – видео-запис на вашата бизнес-идея;

- От 15 до 20 ноември – състезавате се във Вътрешния полуфинал за ТОП 3 идеи на вашия университет;

- От 21 до 25 ноември – тренинг за бизнес умения за финалистите от всички университети;

- На 5 декември – открит финал за излъчване на най-добрите 3 екипа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?