Зелена светлина за 672 млрд. евро в Covid фонда на ЕС

Финансовите министри одобриха сделката и тя се прехвърля в парламента

Зелена светлина за 672 млрд. евро в Covid фонда на ЕС

Финансовите министри на ЕС одобриха във вторник с квалифицирано мнозинство инструмента за възстановяване от коронакризата на стойност 672.5 млрд. евро. Той е основна част от одобрения от евролидерите през юли Фонд за възстановяване от коронакризата в размер на обща стойност 750 млрд. евро.

От одобрената сума 312.5 млрд. евро са грантовете, а 360 млрд. евро – заемите за държавите членки.

След решението на ЕКОФИН могат да започнат разговорите на Съвета с Европейския парламент с цел финализиране на сделката.

Германският финансов министър Олаф Шулц коментира, че приетият днес текст е добра основа за стартиране на преговорите с парламента.

Втората вълна на пандемията пришпори министрите

Втората вълна на пандемията в Европа оказа натиск върху министрите да постигнат съгласие, преодолявайки разделението Север-Юг, тъй като повторните блокади могат допълнително да потиснат икономическото възстановяване. Надделя разбирането, че отпускането на средствата е по-важно, отколкото забавянето на преговорите, особено след като Европейската централна банка предупреди за уязвимостта на икономиката. "Възстановяването започва да губи скорост. Времето е от съществено значение за осигуряването на продължаваща помощ за икономиката", посочи вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гуиндос. 

Основните спорни моменти бяха свързани с обвързването на парите с целите за климата, както и с върховенството на закона.

Преговорите с Европарламента обаче няма да са лесни, защото той иска средствата да бъдат задължително обвързани с дати за въвеждането на нови данъци – върху финансовите трансакции, дигиталните компании и въглеродните емисии. Без допълнителното облагане европейските граждани ще се наложи да платят целия план за възстановяване. Държавите членки обаче не са особено склонни да обсъждат конкретни дати за въвеждането на новите данъци.

Другата голяма политическа битка ще е обвързването на средствата със спазването на върховенството на закона. Холандия е сред твърдите привърженици на подобна мярка, срещу която обаче има силна съпротива от държави като Полша и Унгария.

ЕНП държи на върховенството на закона

Няма да бъде приет възстановителният икономически пакет за Covid-кризата, без да има обързващ механизъм за спазване на върховенството на закона, обяви лидерът на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, цитиран от "Евронюз".

Вебер настоява европейските пари да бъдат отпускани само на страни, които уважават върховенството на закона, което включва въпроси като правосъдие, демокрация и медийна свобода. Въпреки това ЕНП плътно защити правителството на Бойко Борисов по време на дебата в Европейския парламент, посветен именно на проблеми на властите в България със закона и медиите.

"Много пари са поставени на карта", коментира Вебер и допълни: "Това означава, че трябва да имаме свободни медии, които да следят на местно ниво дали властите харчат тези пари без корупция. Ние имаме нужда от независима съдебна власт, която да гарантира същото, но в рамките на съдебната система. В Европа съществуват основни принципи и ние ще ги защитим".

За Вебер основният проблем е в левите партии в Европа. "Мисля, че в миналото левите партии на европейско ниво направиха грешки", обясни той. Според него те използва темата за върховенството на закона в партийно-политически контекст.

"Това, което имаме нужда е политиците да млъкнат за оценките на върховенството на правото. Това зависи от съдиите и независимите власти да правят преценка дали върховнството на закона е под натиск, а не на ЕС", каза той. Вебер обясни, че никога не е защитавал проблемното развитие на събитията в Унгария.

Но Унгария държи на своето

На този фон унгарското правителство обяви, че предложенията на ЕС за обвързването на фондовете с върховенство на закона са "неприемливи". Според унгарския министър на правосъдието Юдит Варга предложението, направено тази седмица от Германия, би означавало едностранно изменение на учредителните договори на блока.

Германия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, излезе с консенсусно предложение за механизма за върховенството на закон. Ключовият момент е, че ревизираният план предвижда квалифицирано мнозинство от страни, които да одобрят предложение на Европейската комисия за спиране на еврофондовете. Първоначалното предложение на Европейската комисия беше такова квалифицирано мнозинство (поне 15 държави, съставляващи 65% от населението на ЕС) да е необходимо за блокиране на спирането, а не за одобрение му.

"През юли държавните и правителствени ръководители се споразумяха за механизъм за защита на бюджета на ЕС, а не за друг механизъм за върховенство на закона", коментира Варга. Според нея помощта на ЕС трябва да бъде предоставена възможно най-скоро на държавите-членки, които се нуждаят от нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?