Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Замърсяващи коли, нарушили забраните за влизане, ще се глобяват от 50 до 500 лв.

Зелена светлина за градски нискоемисионни зони

Общините получават картбланш да създават нискоемисионни дони в градовете, където да е забранено влизането на замърсяващи автомобили или техните водачи да сапринудени да плащат такси, както и да се въвеждат ограничения за ползване на замърсяващи атмосферния въздух горива за отопление. В четвъртък парламентарната екокомисия одобри на първо четене предложения за поправки в Закона за чистотата на атмосферния въздух, внесени само преди дни от депутати от ГЕРБ

Възможността за въвеждането на такива зони бе заложена в обявената още през ноември 2018 г. национална програма за подобряване качеството на въздуха в страната до 2024 г.

Идеята е да се забрани влизането в центровете на градовете на дизелови автомобили категория преди стандартите Евро и Евро 1. В тези зони местните власти трябва да следят и дали отоплението е екологично и бедните домакинства да бъдат подпомагани.

Собствениците на стари коли ще трябва да плащат такси, ако искат да влизат в зоните с ниски емисии. Това се предвиждаше да става с монтиране на камери на границите на тези нискоемисионни зони, които да разпознават регистрационните номери и да начисляват автоматично таксата за вход. Очакванията са шофьорите да слязат от трошките си и ще ползват градския транспорт.

Друг заложен вариант в програмата е водачите да залепят цветно кодирани стикери на автомобилите си, като всеки цвят означава екологичната категория на превозното средство и инспектори да следят колите и да им налагат глоби за навлизане в зоните с ниски емисии в зависимост от критериите за таксуване, договорени за съответната зона.

Сега депутатите решиха да има пет екологични групи автомобили, а причисляването към всяка една от тях ще става след преминаването през годишен технически преглед, на който се измерват количеството отделени вредни емисии. Всяко превозно средство ще получава екостикер с вграден чип, който ще съдържа информация за него, екологичната група и собственика. Нарушителите ще бъдат глобявани с 50 до 500 лв. и имуществена санкции от 200 до 2 хил. лв., предвиждат одобрените текстове.

Председателят на комисията Ивелина Василева определи промените като "дълго чакани", опозицията също ги подкрепи. Положителни становища са изказали и от екоминистерството и от сдружението на общините.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?