Зелена светлина за по-скъп с 20% газ за септември

Петкова се увери, че цената е коректна, "Булгаргаз" започва да фактурира

Петкова обяви резултатите заедно с ръководството на "Булгаргаз", сн. Mediapool

Енергийният министър Теменужка Петкова се е уверила, че безпрецедентно спряното от нея заявление за повишаване на цената природния газ за месец септември 2020 г. с 20.3 процента е напълно коректно. Тя е дала зелена светлина на държавния газов доставчик "Булгаргаз" да внесе в Комисията за енергийно и  водно регулиране (КЕВР) исканото поскъпване, което ще заработи със задна дата. Очакванията са решение на регулатора да има през следващата седмица, за да се реши проблемът с липсата на цена на природния газ, което досега не се е случвало у нас и създаде хаос сред бизнеса.

Това съобщиха на пресконференция Петкова и шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов в петък.

До небивалата ситуация се стигна след като Петкова нареди на 1 септември на Павлов да спре внасянето на заявлението за одобряване на цената на газа от същата дата. Това стана в последния момент, буквално часове преди да се съберат членовете на КЕВР да вземат решение по въпроса.

Преди дни Петкова обясни пред журналисти, че е наредила проверката на ценообразуването, защото "Булгаргаз" поиска 20.3 на сто повишение на цената, при положение, че внесеното преди това заявление бе за поскъпване с 15.5 на сто. Такава обаче е практиката откакто "Булгаргаз" се разбра с "Газпром" да се въведе хибридна формула за изчисляване цената на суровината. До 5 август 2019 г. тя следваше напълно петролните деривати, а вече включва и цените на европейски газови борси. Тарифата вече се определя всеки месец, а не на тримесечие и от март 2020 г. насам "Булгаргаз" внася заявлението си на база данни до нормативно определената дата, а на първо число отразява борсовите цени за целия предходен месец, за да се определи най-точно тарифата за следващия.

Това, че заповедта на Петкова за спиране на ценообразуването и проверкатадойде ден преди големия антиправителствен протест "Велико народно въстание" на 2 септември и липсата на тарифа обхвана и второто издание на демонстрацията преди ден, се разчита като ясен знак, че решението е политическо, а не експертно.

Сега Петкова обяви резултати, които бяха ясни от самото начало, тъй като изчисленията на "Булгаргаз" следват прозрачни борсови цени и сметките му реално са потвърдени.

"Колегите установиха, че формулата за ценообразуване по договор с "Газпром" се прилага правилно. Цената е коректно определена", заяви Петкова.

Павлов обясни, че заявлението вече е внесено в КЕВР и очакванията са регулаторът да одобри цената през следващата седмица.

"Още днес ще започнем да фактурираме доставените от началото на месеца количества по предложената цена", каза газовият шеф.

Тарифата е 22.46 лв. за мегаватчас без ДДС и такси за достъп и преноса. Какви средства не е получило държавното дружество по доставената, но нефактурирана суровина, той не каза въпреки поставения му въпрос. Увери обаче, че доставчикът е в отлично финансово състояние и ползва овърдрафти на ниски лихви, докато преди пет години дружеството е било потънало с дългове към фиска, към газовия оператор "Булгтартрансгаз" и други.

Петкова се спря подробно и върху това, че при проверката на ценообразуването е бил направен анализ на ефекта от договореното от "Булгаргаз" със задна дата намаление на руската цена в периода 5 август 2019 г. - 31 август 2020 г..

"Изчисленията сочат, че ако днес трябваше да се одобрява цена на природния газ по старата формула, тя щеше да е 32.50 лв./МВтч, а предлаганата е 22.46 лв.", заяви енергийният министър.

Та отчете още, че ако в последните 12 месеца е действала формулата само по петролните цени, българите са щели да платят 706.727 млн. лв. за доставената руска суровина, а те са платили 501.672 млн. лв.

"Ефектът е спестени 286.119 млн. лв. и към него трябва да се прибави и влиянието на нагнетяването на природен газ в хранилището в Чирен от 38.694 млн. лв., с което общият положителен ефект е 324.834 млн. лв.

Павлов заяви, че още в петък дружеството ще започне да фактурира доставените вече количества на клиентите си от свободния пазар, за да може до 16 септември те да платят първата си авансова фактура за септември. За регулирания пазар, където са газоразпределителните дружества клиенти на "Булгаргаз", ще се изчака решението на КЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес