"Зелена светлина" за сделката за "Дунарит"

Новият състав на КЗК разреши придобиването на русенския оръжеен завод

"Зелена светлина" за сделката за "Дунарит"

Сделката за придобиването на военния завод "Дунарит" от компанията "Емко" получи "зелена светлина". Това стана, след като новият състав на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), начело с Юлия Ненкова, разреши сделката, бавена месеци наред от предишния шеф Петко Николов, съобщи "Капитал".

"Емко" вече може да увеличи капитала на русенското предприятие, доскоро контролирано от избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев, с 60 млн. лв.

Сделката, макар и разрешена от КЗК, не може да стане моментално, защото за операцията е нужно решение на общото събрание, каквото още не е свикано, отбелязва изданието. Ако придобиването стане факт, "Дунарит" ще се присъедини към оръжейната група на "Емко" на Емилиян Гебрев.

През пролетта старият състав на КЗК, начело с Петко Николов, с изключително спорно определение отказа да разгледа искането на "Емко" да купи "Дунарит". Това предизвика публичния гняв на Цветан Василев, изразен в личния му блог.

"Емко" беше кандидат за приватизацията на ВМЗ - Сопот, и НИТИ - Казанлък, но държавата се отказа да ги продава. През миналата година компанията на Гебрев е надминала по приходи русенския оръжеен завод и вече е втората по размер на бизнеса след "Арсенал" с продажби за над 150 млн. лв., отбелязва "Капитал".

"Дунарит" пък отчита приходи от продажби през 2015 г. в размер на 91 млн. лв. при 79 млн. лв. през предишната година.

Според "Капитал" сделката за "Дунарит" би се отразила добре както на самата компания, така и на държавата. "Ако се изпълни обещанието на Цветан Василев през "Хедж инвестмънт" платените от Гебрев 60 млн. лв. да отидат във фалиралата КТБ, това ще е един от малкото случаи, в които по-голяма сума се връща в банката от длъжник", посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?