Зелена светлина за трета писта на летище Хийтроу

Британското правителство даде зелена светлина за спорния проект за изграждане на трета писта на лондонското летище Хийтроу, предаде ББС.

Решението, което бе обявено от министъра на транспорта Джеф Хун, е взето въпреки протестите на природозащитници, местни власти и членове на кабинета. Хун заяви, че са изпълнени условията за опазване на околната среда, за да бъде дадено това разрешение за построяване на трета писта и шести терминал за общо 9 милиарда британски лири (10 милиарда евро).

Той уточни, че на първо време разрешеният брой полети ще бъде само половината от посочения в първоначалното предложение и че ще бъдат въведени насърчителни мерки за използване на по-екологични и по-безшумни самолети.

Хун отбеляза, че Великобритания ще определи нови прагове за въглеродните емисии във въздухоплаването, което през 2050 ще бъдат по-ниски спрямо тези през 2005 година. Освен това той обяви създаването на дружество, натоварено да проучи възможността за построяване на високоскоростна железопътна линия, свързваща Лондон и Шотландия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?