Зелената зона в Багдад отново е отворена, а в Кабул се разширява

Зелената зона в Кабул

Зелената зона в Багдад, която в продължение на 16 години бе недостъпна за иракското население, бе отново отворена в началото на миналия месец, знак за подобряване на ситуацията в сферата на сигурността. Тази в Кабул, със своите високи по шест метра железобетонни блокове, се разширява все повече на фона на заплахите от атентати.

Близо 30 километра бетонни стени бяха премахнати, а 600 улици в центъра на иракската столица бяха отворени за населението през последните шест месеца, което е признак на известна нормализация след години на конфликт в Ирак, последвали свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Подобен проект изглежда неподходящ в Кабул, едно от най-опасните места в Афганистан, където талибаните и "Ислямска държава" увеличиха броя на атентатите си.

Макар нападенията значително да намаляха през последните месеци, докато САЩ и талибаните преговарят за край на кризата, в страната все още няма стабилност. Зелената зона, която днес обхваща площ от два квадратни километра, се разширява.

Нейното разширяване е "планирано основно в посока на летището", заяви източник от силите за сигурност, пожелал анонимност. Строителните дейности, започнали в края на 2017 и началото на 2018 г. "вървят доста бавно, защото стотици имоти" трябва да бъдат унищожени, а собствениците им преселени, добави източникът.

Няколко служители, които Франс прес потърси за коментар, отказаха да говорят във връзка с този чувствителен проект.

Посолства и президентски дворец

Зелената зона в Кабул е укрепена като бункер. Цялата е обградена с километри Т-образни бетонни стени, които я пазят. Стените са изградени от широки 50 сантиметра блокове от железобетон, които достигат до шест метра височина.

Зоната е наричана "зелена", което значи, че от гледна точка на сигурността тя е сравнително умиротворена, противно на останалата част на града, която е решително червена.

Изградена през 2001 г. след падането на талибаните, прогонени от властта от коалицията начело със САЩ, тя подслонява повечето посолства, главния щаб на НАТО и президентския дворец, както и министерството на отбраната. Там живеят голям брой важни политици.

През целия ден над зоната прелитат хеликоптери. Военни и служители на посолства пътуват единствено по въздух до разположеното на по-малко от пет километра летище, тъй като се страхуват от атентати по улиците.

Макар зоната да се нарича "зелена", тя е била обект на многобройни атаки. При най-кървавата от тях, през май 2017 г., пред един от порталите се взривява камион цистерна с експлозиви, при което загиват най-малко 150 души, а 400 са ранени. При това нападение са сериозно повредени няколко посолства, сред които тези на Франция и Германия.

Впоследствие бяха взети нови мерки за сигурност "във вътрешността и около Зелената зона", сред които и нейното разширяване, казва източникът от сферата на сигурността.

Преди да влязат в града, а след това евентуално и в Зелената зона, камионите трябва вече да минават през нов скенер в близост до летището, твърди служител, според когото цената на скенера е 300 милиона евро.

"Кабул стана грозен"

"Последния път, когато съм карал там моето такси, беше при режима на талибаните", спомня си 48-годишният шофьор Шир Мохамад.

Само на малка част от населението е разрешено да влиза в укрепения квартал. Претърсванията все още са в сила. Превозните средства там се сканират. Само бронирани автомобили 4х4 с дипломатически номера могат да се придвижват в основната част на зоната, разделена на различни нива на сигурност.

От 17 години жителите на Кабул са лишени от достъп до центъра на града си: Зелената зона разполовява квартала Уакир Акбар Хан, където някога се намираха домовете на доста богати семейства.

Освен това затварянето на големите пътни артерии, които преминават през Зелената зона, и въоръжените контролни пунктове, отговарящи за нейната сигурност, причиняват големи задръствания в Кабул в пиковите часове.

Повторното отваряне на тези пътища значително ще намали трафика в града, казва таксиметровият шофьор Шир Мохамад.

Шукрула Хан, друг жител на Кабул, чака с нетърпение деня, когато "Зелената зона ще бъде отново отворена за населението", когато всички стени, вдигнати за защита от експлозии, бъдат премахнати от района на укрепената зона и навсякъде в града.

Тези бетонни стени "обезобразяват Кабул, който стана грозен", казва той със съжаление.

Общината се опитва да прикрие тяхната потискаща грозота, като ги покрива с рисунки на художници. Това са оди за свободата и изкуството, антипод на това, което представлява Зелената зона, сива и тъжна цитадела в една страна, обхваната от конфликт.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?