Зелената зона в София обхваща още три района

Зелената зона в София обхваща още три района

Зелената зона за платено паркиране в София ще се разраства още в следващите месеци. Очаква се тя да обхване нови територии в районите "Оборище", "Възраждане" и "Красно село". Обсъжданията за въвеждането на почасово платено паркиране там са на различен етап, но общото впечатление е, че гражданите, които посещават публичните дискусии, искат да живеят в зелена зона, тъй като смятат, че това ще им помогне да паркират по-лесно пред жилищата си.

За паркиране в зелената зона през седмицата в часовете от 8.30 до 19.30 се плаща по 1 лев на час, а максималният престой е 4 часа. Хората с адрес в зоната могат да си купят годишен стикер. Цената му е 100 лева за 12 месеца или по 10 лева на месец. Ако обаче семейството има две или три коли, цената расте. За втори автомобил се плащат 200 лева, а за трети - 300 лева.

На финален етап е предложението за въвеждане на зелена зона в район "Красно село". Предложението е тя да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Вече са минали двете обществени обсъждания с граждани. Кметът на района Христо Апостолов помолил домоуправителите в засегнатите територии да направят общи събрания на блоковете, на които да вземат решения дали подкрепят платеното паркиране. Постъпили са 15 становища, които в момента се обобщават, и предстои районният кмет да направи окончателно предложение до Столичната община. Крайното решение трябва да се вземе от общинския съвет.

Гражданите, които подкрепят въвеждането на зоната, смятат, че така ще се реши проблемът със задръстените от коли улици на хора, които идват от близки и по-далечни квартали, паркират безплатно там и после ползват градски транспорт - основно трамвай 5, за да стигнат до центъра.

Второ обществено обсъждане предстои през декември на предложението за зелена зона в район "Възраждане" - между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков".

Предложение за нова зелена зона има и в район "Оборище". Това беше един от двата района в града, засегнат от последното разширение на платеното паркиране, което влезе в сила в началото на октомври. Тогава зелена зона станаха улиците  между бул. "Цариградско шосе" и Военната академия. Сега се предлага да се плаща за паркиране и карето между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково" и улиците "Черковна" и "Султан тепе".

През октомври, освен в "Оборище", зелената зона се разшири и в долната част на кв. "Лозенец". Практиката за разширяване на зоната по кварталите на столицата показва, че там тя се ползва основно от живеещите в района, които си купуват годишни винетки от Центъра за градска мобилност. Това води до освобождаване на улиците от спрели коли. Те обаче мигрират към граничните улици, на които паркирането остава безплатно, което пък създава проблеми за живеещите там. Така, след като зелената зона обхвана част от "Лозенец", се заговори, че и живеещите в свободната за паркиране част от квартала ще искат да се присъединят към платеното паркиране. До момента обаче такова предложение няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България