Зеленчукова супа и вежливи летци – идилията на руската война в Сирия

Времето през октомври ще "идеално за руските бомбардировачи"

Руски журналисти от военния тв канал "Звезда" отбелязват, че никога по-рано не са виждали подобен комфорт в бойни условия.

Сега от метеорологичните прогнози на руските държавни телевизии може да се разбере какво ще е времето не само в родината, но и в Сирия. Но основното не е прогнозата за времето, а военната операция в Сирия, пише швейцарският в. "Нойе Цюрхире цайтунг" в кореспонденция от Русия. Така например водещите на новинарския тв канал "Русия 24" нерядко известяват зрителите, че месец октомври е подходящ за въздушни атаки. Показват се графики и таблици.

"Максималните валежи ще са до 7 мм, облачно ще е само веднъж на 10 дни, а средната скорост на вятъра е между 1-5 км/ч. Идеално време за опериращите между 3 и 5 километра височина руски изтребители - бомбардировачи СУ-24 и СУ-34", заключва говорител на фона на разрушени сгради.

Сирия е доминираща международна новина в руските медии. Конфликтът в Източна Украйна вече е на втори план. Разказът в държавните медии е ясен: Русия води съответстващи с международното право военни действия по искане на официалния сирийски президент Башар Асад, за разлика от водената от САЩ коалиция, която няма легитимен мандат.

В разгара на руските въздушни удари московски вестник излезе със заглавие: "Сирийците гледат към небето с надежда". В медийните публикации се говори за "вежливи летци", което е явна отлика от руските войници, внезапно появили се в Крим през пролетта на 2014 г. без всякакви опознавателни знаци.

Руското министерство на отбраната реагира с охота на медийните запитвания. Генералният щаб всекидневно коментира военните операции на гигантски екрани, често с хапливи коментари по адрес на САЩ. Следват статистически данни и сателитни снимки.

Записи показват военни действия, които изглеждат извадени от компютърна игра: черно-бели фотографии показват унищожаване на терористични бази с хирургическа прецизност. Вече над 5.7 милиона души са гледали видео с изстрелване на ракети от Каспийско море. Компютърна анимация илюстрира техния полет през Иран и Ирак до крайната им цел в Сирия.

Репортажите се отличават с много технически детайли и числа за предполагаемо използваните модерни оръжия. По такъв начин руските медии се опитват да създадат впечатлението за ефективна и успешна бойна операция.

От друга страна - акцент се поставя и върху работата и ежедневието на войниците.

Кореспондентът на телевизия "Русия 1" от летище Латакия съобщава, че там за руските военнослужещи работи денонощно полевата кухня, която им приготвя домашна зеленчукова супа, макарони с пиле, хляб, като вкъщи. От репортажите освен това може да се научи, че руснаците живеят в климатизирани палатки, носят специално облекло с дишащи чорапи и могат да се къпят. Това, че са в чужбина не означава, че трябва да пропуснат и типичната руска баня, разказва кореспондентът в една от мобилните сауни, предназначени за четирима души. Вместо с клони от бреза, войниците обаче се налагат с евкалиптови.

Главната цел на подобни репортажи, показващи картина на нормалността на случващото се, е да спечели руското общество за военните операции.

Като се има предвид, че въобще не се споменава за населението на Сирия и за цивилни жертви, се създава илюзията за чиста и безопасна за руските войници война, която не взема и жертви. В същото време Русия е представена като поела кръстоносен поход срещу "варвари, садисти и чудовища". Западът е представен като бавен, нерешителен, без ясна позиция и цел в региона, предизвикващ хаос и разрушения, както намеква кремълският канал НТВ в предаването "Пропаганда". Това, че Дамаск носи вина за повечето много смъртни случаи и е в основата на бежанската трагедия, както и че Москва е обвинена в бомбардирането на няколко цивилни обекта, повечето медии не споменават.

Фактът, че Русия атакува и умерени бунтовници, поддържани от Запада, се обяснява с това, че те отдавна са се присъединили към терористите от "Ислямска държава".

Руската военна намеса в Сирия се оправдава не само със заплахата, произтичаща от "Ислямска държава" за Русия, но с културните връзки. В дискусионните предавания руските политици нерядко наричат Сирия "свещена земя" и "наша земя", сякаш Сирия има някакво колосално значение за развитието на православието и съответно на Русия.

Своята благословия даде и руският патриарх Кирил, обяснявайки необходимостта да се защити мирното население.

Тези мащабни медийни усилия не остават без резултат. По данни на "Левада -Център", в средата на септември, преди началото руските военни атаки в Сирия, едва 14% от руснаците подкрепяха военна операция. Последното социологическо проучване показва, че изпращането на руски войски в Сирия се одобрява от 46% от руските граждани, а бомбардировките – от 72%.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят