Зелени коридори по празниците и свободен избор на ваксини след 10 май

Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник, чака се общ европейски подход за нея

Зелени коридори по празниците и свободен избор на ваксини след 10 май

Зелени коридори за имунизация ще работят в периода 30 април-10 май в цялата страна. Всяка регионална здравна инспекция ще обяви в понеделник график в кой ден къде ще има работещ зелен коридор, а Министерството на здравеопазването ще публикува обобщена информация за страната. В зелените коридори ще се поставят всички налични в момента ваксини, обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в четвъртък след заседание на ваксинационния щаб.

"В тях ще има всичко, с което разполагаме: Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca, за тези които желаят да си я поставят или им предстои втора доза", съобщи Кунчев.

Той допълни, че това не пречи на личните лекари да работят в този период и също да поставят ваксини, но предвид това, че много хора ще пътуват, здравните власти очакват ваксинацията да е основно в зелените коридори. Кунчев каза, че през празничните дни няма как да се постигнат 50 000 имунизирани дневно, тъй като интересът няма да е толкова голям, а и по-големите количества ваксини се чакат след това. "Това е цел, която си поставяме за след празниците, когато идват и по-големи количества ваксини", обясни Кунчев.

Шефът на ваксинационния щаб Красимир Гигов каза, че след 10 май вече ще има свободен избор на ваксини през електронната платформа за запазване на час.

Властите препоръчват втората доза ваксина да се поставя там където е сложена първата, но все пак съществува вариант да се направи и на друго място, обясни по-рано здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на щаба срещу коронавируса. Има обаче риск в съответния ден и на избраното място да няма готовност за реимунизация поради липса на конкретната ваксини или пък недостатъчен брой желаещи да си я поставят.

Две възможности за ваксината на Janssen

Ваксината на Janssen (Johson&Johnson) остава на склад у нас до понеделник, до когато здравните власти очакват да има становища от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), както и от две комисии, които се опитват да постигнат общ европейски подход, за да не се стига до ситуацията с ваксината на AstraZeneca. Решението как да се процедира с ваксината у нас ще бъде взето въз основа на вече излязлото становище на европейския регулатор ЕМА, двете комисии на европейско ниво и становището на FDA.

Ако не се стигне до общоевропейско решение, българската страна ще излезе със собствени указания. Кунчев каза, че има две възможности за употребата на ваксината: да се прилага с вече направените предписания за ваксината на AstraZeneca - с повишено внимание при жени под 60 г., особено ако са с наднормено тегло, пушат, приемат контрацептиви или имат случаи на тромбози в миналото. Другият вариант е да се пусне без ограничения.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?