Зелените: Борисов се пробва в предизборна руска рулетка с енергийните проекти

Зелените: Борисов се пробва в предизборна руска рулетка с енергийните проекти

Обявеният от премиера Бойко Борисов преглед на енергийните проекти АЕЦ "Белене", "Южен поток" и Бургас-Александруполис бе определен от партията "Зелените" като негов опит да участва в руската рулетка по подобие на предишния президент Георги Първанов, която да служи за предизборната кампания, в която Борисов все още умува дали да се включи.

"След телефонен разговор с Владимир Путин премиерът изведнъж започна да чертае светло атомно и газово бъдеще (с държавно участие). Явно и според него, за да влезеш в историята трябва да подхванеш гигантски неефективни проекти, за които бъдещите поколения ще се чудят как "дори само да ги боядисат“, с каквито думи самият Борисов възхвалява диктатора Тодор Живков", се посочва в разпространено от партията становище.

В него се припомня, че в България производството на електроенергия се е свило 12 на сто, износът на ток е спаднал наполовина и вътрешното потребление запазва ниските си нива.

"Тези данни показват, че нямаме нужда от нови гигантски мощности и икономическият смисъл на един нов блок, независимо дали в Белене или Козлодуй, е повече от съмнителен. Всъщност, смисъл би имало предимно за строителите на централата, за техните контрагенти и за личностите, стоящи на входа и изхода на българо-руските енергийни отношения. Нова голяма базова мощност означава замразяване на конкуренцията на пазара на електроенергия за десетилетия напред, като държавата ще загуби основанието си да търси и стимулира енергийната ефективност и чистата и безопасна енергетика", пишат "Зелените".

За проекта за газопровода "Южен поток" те коментират, че "беше започнал да се реализира изцяло в изгода на руската страна и като енергийно оръжие на руската политика срещу ЕС".

"Малка подробност е, че покрай него имотни далавери направиха и близки до властта банки, които успяха да продадат притежавани от тях парцели на цени с десетки пъти над пазарните", пише в изявлението.

"Всичко това ни кара да се съмняваме, че новият „шлем“ е по-скоро елемент от предизборната кампания за президентските избори, на която двама генерали ще се надпреварват да доказват страстта си към силната ръка и към олицетворяващите я лидери в региона. Силата на един държавник не е в това да гледа социологическите данни и да взема решения на тяхна база, а да успява да осигури на държавата позиция с повече предимства. Няма как да станем енергийно по-независими, като вкарваме милиарди в проекти, зависещи изцяло от Русия, от която вече зависим над 75% като източник на енергия", допълва се в становището.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?