Зелените и Европейската левица не подкрепят фон дер Лайен за председател на ЕК

Кандидатурата й ще бъде гласувана в ЕП във вторник вечерта, но е възможно да не бъде подкрепена

Урсула фон дер Лайен (в средата), ескортирана от гардове и свои сътрудници между срещите си с групите в ЕП в сряда

Европейският парламент ще гласува във вторник вечер предложението на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия. Това съобщи пресслужбата на ЕП.

Предвижда се по-рано във вторник Лайен да говори в пленарната зала пред евродепутатите. Очаква се тя да изложи очертанията на бъдещата си управленска програма.

Групите на Зелените и "Европейска обединена левица" няма да подкрепят Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия. Това съобщиха двете парламентарни групи, които разполагат с общо 115 гласа в Европейския парламент.

След изслушването снощи Зелените заявиха, че твърде много въпроси са останали без убедителен отговор, затова няма да гласуват за Лайен.

Тази сутрин пък предложената от Европейския съвет за нов председател на комисията се срещна при закрити врата с крайната левица. Според съобщение на парламентарната група получените отговори са били недостатъчни и незадоволителни. Не се предвижда Лайен да преговаря с евроскептиците от "Идентичност и демокрация".

Досега е известно, че евродепутатите от трите водещи групи - на Европейската народна партия, на социалистите и демократите, както и от "Обнови Европа", нямат единодушно становище за подкрепа на Лайен. Трите водещи групи са съставени от общо 444 евродепутати. Групата "Европейски консерватори и реформатори" (62 евродепутати) съобщи, че би искала да играе "конструктивна роля в обсъждането". За да бъде гласуването в пленарната зала успешно, Лайен се нуждае от поне 376 гласа.

Утвърденият днес от ръководството на ЕП дневен ред предвижда преди да гласуват, евродепутатите да обсъдят отново възможността да последват предложението на европейските държавни и правителствени ръководители за разпределянето на висшите длъжности в ЕС.

ЕП дълго настояваше следващият председател на ЕК да бъде някой от предварителните кандидати - подход, който пропадна при преговорите в Европейския съвет.

Ако сделката бъде отхвърлена и Фон дер Лайен не получи поне 376 гласа подкрепа, Европейският съвет ще трябва в срок от един месец да даде ново предложение.

Изслушването на Фон дер Лайен в основните парламентарни групи тази седмица показа, че тя е посрещната от евродепутатите със смесени чувства.

Трудно изслушване в групата на Зелените

Снощи Урсула фон дер Лайен мина през трудно изслушване в групата на Зелените в Европейския парламент. Тя получи множество язвителни въпроси - от опазването на околната среда, заплащането на труда, условията за земеделие, до търговията с оръжие.

Тя предложи група от учени да подава на институциите на ЕС доказани данни за състоянието на природата. По нейните думи е необходимо ЕС да има единна политика за продажбата на оръжие. Лайен се обяви за възобновяването на европейската спасителна операция за мигранти в Средиземно море "София".

Според нея е необходимо работещите в ЕС със законен договор да получават възнаграждение, достатъчно поне за да живеят. Тя заяви, че е невъзможно въвеждането на минимална заплата в ЕС и не се обвърза с обещание за намаляване на отровите, използвани в земеделието.

Лайен подкрепи възможността Великобритания да получи допълнителна отсрочка за решението си дали напуска ЕС и при какви условия.

На много от поставените от Зелените въпроси тя не даде ясен и еднозначен отговор, и получи много нападки от евродепутатите.

По-рано вчера парламентарните групи на социалистите и "Обнови Европа" съобщиха, че нямат единодушно решение дали да подкрепят Лайен. След вчерашното изслушване в групата "Европейски консерватори и реформатори" бе разпространено становище, че не всички виждания на Лайен се възприемат.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви снощи, че пред Урсула фон дер Лайен все още остава работа, за да убеди парламентарните групи да я подкрепят за следващ председател на Европейската комисия.

Меркел: Разногласията в управляващата коалиция затрудняват управлението

Съпротивата на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) срещу номинирането на консервативната германска министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия затруднява управлението, заяви в четвъртък канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Ние работим за избирането на Фон дер Лайен", каза Меркел на пресконференция след среща с датската премиерка Мете Фредериксен в Берлин.

"Ситуацията не е проста - искам да го заявя ясно - когато коалиционният партньор не действа в унисон с нас по този въпрос", подчерта тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?