"Зелените" искат ново преброяване на гласовете от 100 секции в София

"Зелените" искат ново преброяване на гласовете от 100 секции в София

"Зелените" внесоха в събота жалба в Общинската избирателна комисия (ОИК) в София, с която настояват за ново преброяване на гласовете от 100 секции в Столична община, за които има множество сигнали за нередности и неотчетени гласове.

"Открихме неотчетени редовни гласове, преправени протоколи без подписи, различия между сканирани и въведени данни и липсващи преференции", съобщиха от пресцентъра на партията.

Добавят и, че "независимо дали това ще доведе до промяна в броя мандати в общинския съвет, те вярват, че всеки глас има значение и се борим да защитим правата на всеки избирател".

"Зелените" успяха да вкарат един общински съветник в София – водача на листата Иван Велков. Около 300 гласа не им достигнаха за второ мандат в Общинския съвет – на известния музикант от "Ревю" и "Нова Генерация" Васил Гюров, който е с най-много преференции.

"Смятаме, че е напълно  възможно загубата на второто ни място в общинския съвет да е свързана с некоректно броене на бюлетини или направо на фалшиви протоколи. Затова започнахме проверка (доколкото е възможно) на всички сканирани и въведени протоколи от секционните избирателни комисии. Също така призовахме наши привърженици и избиратели да проверят протокола от тяхната секция за да потвърдят, че гласът и преференцията им са били отчетени", се казва в съобщението.

Освен в столицата "Зелените" спечелиха общински съветници в Асеновград, Горна Малина, Луковит, Раднево, Радомир и Хасково, а също и четири кметски места в община Горна Малина.

"Твърдо подчертаваме, че това трябва да е последният път, в който изборите са свързани с толкова хаос и измами. Срамно е за държава, член на Европейския съюз този въпрос въобще да се коментира. Електронното гласуване е един от начините за справяне с проблема. Силно сме притеснени, че представителите на парламентарните партии се държат по толкова безотговорен начин в избирателните комисии на всички нива", посочват "Зелените". 

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?