"Зелените" искат отмяна на разширената концесия на "Юлен" в Банско

Против са назначението на Евдокия Манева за служебен екоминистър

"Зелените" искат отмяна на разширената концесия на "Юлен" в Банско

Партия "Зелените" настоява служебният кабинет да отмени незаконното, според тях, решение за разширяване на концесията на ски зоната на Банско. Това стана на последното оперативно заседание на кабинета на Пламен Орешарски с решение, взето на подпис. За него се разбра от случайно изпусната реплика на вицепремиера по икономическата политика Даниела Бобева.

 

"Зелените" иска още служебният кабинет да направи публични всички елементи от новия изменен договор с концесионера "Юлен", приет от Министерски съвет, "за да бъде наясно обществото какви точно решения са вземани на тъмно без негово знание".

 

"Зелените" настояват още да се търси и нов концесионер на ски зоната на Банско. Това може да стане чрез прекратяване на договора с "Юлен" на основа на констатациите на Министерство на околната среда и водите за нарушения в концесионния договор.

 

Освен това искат и спешна среща с президента за обсъждане на тяхната позиция. Това се казва в изявление на политическа партия "Зелените".

 

Партията е притеснена и от съобщенията в медиите, че президента се готви да назначи за служебен министър на екологията Евдокия Манева. Според "Зелените" именно тя е отговорна като министър още през 2000 г. за допускането на "Юлен" на територията на Национален парк "Пирин" в противоречие със закона.

 

"Зелените" определят решението на правителството за разширяване на концесията на "Юлен" като незаконно узаконяване на завзета територия от Национален парк "Пирин".

 

Става въпрос за даване, без основание, на ски зона в Банско от около 65 хектара, включваща целите площи или части от тях на ски писти "Плато 1", "Шилигарник 2" и "Стражите", лифт "Железен мост-Платото", резервоар с обем 15 000 куб.м, изгорялата чайна "Платото".

 

"Освен че тези територии са завзети от държавата, без за това да има решения по реда на Закона за околната среда и без да са включени в концесионния договор, те са ползвани безвъзмездно вече повече от 10 години и държавата няма как да бъде овъзмездена със задна дата за това незаконно заграбване на нейна територия", твърдят "Зелените".

 

Още по-абсурдна е информацията, че на същия концесионер са предоставени допълнителни територии от близо 1000 хектара при неясни икономически условия, за които сегашния концесионер "Юлен" реално няма право да се разпорежда според никакви решения, защото са горски и затревени територии, скали, туристически пътеки – управленческо безумие, което ще доведе единствено до самоуправство и щети за всички нас, се казва в позицията на "Зелените".

 

Партията пита президента и цялото общество - "Ако крадец влезе в дома ви и ограби най-ценните ви предмети, каквото е Национален парк "Пирин" за всички българи, нима, вместо да го предадете на полицията, ще го поканите на чай и ще го насърчите да си вземе още нещо?".

 

Според тях точно това е направило правителството на Пламен Орешарски по предложение на вицепремиера Даниела Бобева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?